Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven (statushouders) maken in Nederland kennis met een cultuur, taal en regelgeving die ze niet of nog niet helemaal kennen. Medewerkers van Stichting Scala bieden hen daarom maatschappelijke begeleiding en maken hen wegwijs in de lokale samenleving.

De begeleiding bestaat uit verschillende fasen. Zo zijn we aanwezig bij de sleuteloverdracht samen met de statushouder en regelen we tezamen met de contactpersonen van de gemeente belangrijke zaken zoals het betalen van de huur, aanvragen van subsidies, regelen van scholen etc.
Elke nieuwkomer in de gemeente heeft recht op twee jaar begeleiding van Scala, bestaande uit wekelijke gesprekken met de begeleider alsook gesprekken tijdens het wekelijke inloopspreekuur.
Zodra een nieuwkomer gekoppeld is aan een huis in de gemeente Ooststellingwerf, zal Scala spoedig contact opnemen met hem of haar voor een kennismaking.

Hulp op afspraak

Naast individuele begeleiding kunnen nieuwkomers op afspraak terecht in Oosterwolde in wijkcentrum de Kompaan. Voor mensen die net in Nederland wonen is dat een laagdrempelige manier om hun vragen te stellen. Anderen, die al langer in Nederland wonen kunnen op dit moment terugvallen als ze ergens toch niet uitkomen. Tijdens de afspraak zijn er  vertalers en professionele zorgverleners aanwezig om de nieuwkomer te ondersteunen bij zijn of haar hulpvragen.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak: 
Dhr. M. Caron
t. 06 – 29 08 98 88       
e. mcaron@scala-welzijn.nl      

Petra Meijster 
t. 06 – 55 00 11 58 
e. pmeijster@scala-welzijn.nl