Het is vrijdagochtend en ik ontmoet een vrouw met een brede glimlach. Het is Khokhy Shafaan Goko (42), die drie jaar in Nederland woont en zelf nog wat onzeker is over haar Nederlandse taal. Toch versta ik haar goed en wanneer ik haar dat vertel zegt ze dat het mede komt doordat ze vrijwilligerswerk is gaan doen bij Stellinghaven ZuidOostZorg en door de Vrouwengroep bij Scala. Sinds vorig jaar maart zet Khokhy elke dinsdag bij Stellinghaven ZuidOostZorg het servies klaar voor de koffie en snijdt ze groenten en fruit voor het Grand Café van Stellinghaven. Tussendoor ruimt ze de tafel af en ruimt ze de vaatwasser in. Khokhy is één van de vele voorbeelden van een bemiddeling voor vrijwilligerswerk door Scala.

Maatwerk bij Plek voor Talent
Twee weken geleden werden de vrijwilligers in de spotlights gezet door de gemeente. Plek voor Talent, het voormalig Steunpunt Vrijwillige Inzet, zet zich al 20 jaar in voor alles in en rondom vrijwilligersland. Ik nam een kijkje bij Dominique Tacx (25) en Marleen van der Heijden (47), beide werkzaam bij Plek voor Talent en zij vertellen er enthousiast over. ‘‘Of het nu gaat om het bemiddelen van vrijwilligers of praten over specifieke wensen van vrijwilligersorganisaties, wij proberen altijd de perfecte match te vinden tussen de vrijwilliger en een organisatie.’’ vertelt Marleen van der Heijden.

Cijfers Plek voor Talent

‘‘Bij ZuidOostZorg zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers. Door Plek voor Talent onze locaties te laten zien krijgen zij een beeld bij de verpleeghuizen. Khoky hebben wij destijds gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger.’’ vertelt Tjikkie Halma (58), vrijwilligerscoach bij ZuidOostZorg. ‘‘We merken dat we op deze manier niet alleen organisaties kunnen helpen, maar ook dat ‘beginnende vrijwilligers’, die bijvoorbeeld nog werken aan hun taal, een plek kunnen geven om hun talenten in te zetten. ’’ vult Marleen aan.

Naast Plek voor Talent coördineert stichting Scala zelf enkele vrijwilligersprojecten zoals D.R.I.V.E. , Maatjesprojecten en Buurtbemiddeling. ‘‘Het is soms lastig om een gesprek aan te gaan met je buren wanneer jij je ergens aan ergert. Met Buurtbemiddeling helpen buurtbemiddelaars buren om weer met elkaar in gesprek te gaan.’’ vertelt de coördinator Buurtbemiddeling.

  Aantal vrijwilligers
D.R.I.V.E 11
Budgetmaatjes 8

Er zijn in totaal 8 nieuwkomersgezinnen begeleid door een maatje. In het contact zijn maatje en nieuwkomer bezig met:

 • NL oefenen (8)
 • NL gewoontes bespreken (8)
 • helpen in zelfstandigheid
 • helpen met voorbereiden op NL examens (1)
 • betrekken bij eigen gezin en activiteiten (2)
 • mee samen vieren feestelijkheden (3)
 • mee zoeken naar werkervaringsplek (1)
 • praten over toekomst en weg daar naar toe (4)
 • helpen met solliciteren (1)
 • zoeken naar vrijwilligerswerk (3)
 • wegwijs maken in het dorp (5)
 • relatie met school versterken door bezoek klas en juf, uitleggen nieuwsbrieven, samen schoolactiviteiten bezoeken (2)
 • relatie met lezen versterken door kinderleesboekjes samen te lezen (1)
 • relatie met bibliotheek versterken door bezoek aan bieb, lid maken kinderen, leesboekjes samen te lezen (2)
 • relatie met consultatiebureau versterken door mee te gaan (1)
 • helpen bij zwangerschap om kraamzorg, kraambank, kraampakket e.d. te regelen (2)

Cijfers Maatje voor nieuwkomers

Vinden en binden
Vrijwilligerswerk is er in alle vormen en maten. Of je nu één avond helpt met de Avondvierdaagse of je maandelijks inzet voor je vereniging, het geeft een goed gevoel. Dat vrijwilligerswerk in sommige gevallen je verder brengt en soms niet vrijblijvend is merk je aan de opleidingen en cursussen die je worden aangeboden in vrijwilligersland. ‘‘Een cursus of training aanbieden kan aantrekkelijk zijn voor een vrijwilliger om langer vrijwilliger te blijven, maar dit is niet altijd zo.’’ vertelt Dominique Tacx. Stichting Scala merkt dat er soms behoefte is aan bepaalde cursussen en trainingen maar dat organisaties dit financieel niet kunnen opbrengen voor een klein aantal vrijwilligers. We slaan dan de handen ineen om te kijken of er een combinatie gemaakt kan worden door trainingen voor meerdere organisaties tegelijk te organiseren.

Vrijwilligersland is zo breed dat we kunnen voorstellen dat je er nog vragen over hebt. Bekijk de nieuwe website www.plekvoortalent.nl. Je kunt ook contact opnemen met Marleen van der Heijden of Dominique Tacx ( 0516-567220) of gewoon even binnen lopen in de Kompaan.