MDT (maatschappelijke diensttijd) trajecten zijn bedoeld voor jongeren vanaf 14 t/m 27 jaar oud. Deze trajecten worden landelijk gesubsidieerd door ZonMW. Jongeren die wonen en/of naar school gaan in Ooststellingwerf kunnen meedoen. In Ooststellingwerf kunnen tot en met 2022 minimaal  200 jongeren meedoen!
Alle MDT trajecten hebben dezelfde uitgangspunten:

  • Talentontwikkeling van jongeren
  • Van betekenis zijn voor anderen
  • Nieuwe ontmoetingen
  • Keuzes maken voor de toekomst

In Ooststellingwerf hebben we verschillende MDT projecten:

  • Young Leaders sinds 2018
  • MDT Divers: samen met 5 welzijnsinstellingen in 6 gemeenten vanaf 2021
  • Perspectief voor Jeugd vanaf half april 2021

Jongeren doen minimaal 80 uur in 6 maanden mee aan MDT (Young Leaders en MDT Divers). In de “light versie” Perspectief voor Jeugd doen jongeren in 3 maanden tijd minimaal 32 uur mee waarna zij kunnen doorstromen naar een van de andere MDT trajecten. In MDT gaan jongeren op “ontdekkingsreis” naar de beste versie van zichzelf. Op hun tocht leren ze nieuwe mensen en organisaties kennen en werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Jongeren komen wekelijks bij elkaar,. Zij stellen onder begeleiding van een jongerencoach een routekaart op voor hun MDT-reis. Omdat er jongeren met verschillende achtergronden meedoen, kunnen ze maximaal van elkaar leren. Door een persoonlijk en uitgebreid intakegesprek, kan de invulling en begeleiding in het project zoveel mogelijk worden afgestemd op de individuele interesses, leerbehoefte en doelen van de jongeren.

Samen verkennen jongeren wat hun talenten zijn en wat ze nog willen leren. Trainingen en workshops worden gegeven naast een half jaar individuele begeleiding.  Bijvoorbeeld een workshop over vloggen, een communicatietraining, leren omgaan met een krap budget of een assertiviteitstraining.  Jongeren zijn hierin in de lead

Ook gaan jongeren op verkenning bij verschillende bedrijven en organisaties en organiseren zij activiteiten om iets terug te doen voor de samenleving.  Daarna gaan jongeren minimaal 1,5 per week aan de slag bij de organisatie van hun keuze zoals een zorg- of sportorganisatie of een duurzaam bedrijf.  Alles in deze MDT draait om ontmoeten en van elkaar leren. De jongerencoaches houden steeds contact met de jongeren via fysieke ontmoetingen, door te (video)bellen of te wandelen en blijven samen werken aan de routekaart.
Na afloop van het MDT-traject kunnen jongeren blijven binnenlopen bij het jongerenwerk. Om nog eens na te praten over hun ervaringen of om zich in te zetten voor nieuwe MDT-deelnemers. En natuurlijk ook voor begeleiding, advies en ondersteuning.

In contact komen met iemand over het MDT traject in gemeente Ooststellingwerf? Neem dan contact op met de jongerencoaches:  

Voor meer informatie kun je ook kijken op de website: www.mdt.frl/divers