Vanaf 22 januari 2019 is wijkagent René de Waal elke dinsdag van 09:30-10:30uur te vinden in het gebouw van Scala aan de Moskampweg 3-5 in Oosterwolde. De politie is graag bij u in de buurt. Dichtbij, om gemakkelijk contact te leggen en snel op te treden wanneer dat nodig is.

Rene de Waal, wijkagent


Rene de Waal is sinds 2011 wijkagent van Oosterwolde: ‘‘ Voordat ik wijkagent werd heb ik in Amsterdam, Amstelveen, Amersfoort en Drachten gewerkt in de noodhulp/surveillance. Helaas is de samenleving steeds meer aan het digitaliseren waardoor de contacten minder worden. Mijn doel als wijkagent is om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor de burgers in Oosterwolde. Ik ben vaak op de fiets waardoor ik sneller contact heb met de mensen. Mijn spreekuur bij Scala is natuurlijk een mooi moment om dichterbij te komen, u te spreken en contact te maken.”

Wat doet een wijkagent?
Uw wijkagent is een ervaren politieagent. Samen met zijn collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs werkt hij aan een veilige wijk door handhaving en opsporing. Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht. Hij kent veel inwoners en ondernemers en spreekt regelmatig met hen. Door al die contacten weet hij wat er speelt in de wijk en kan hij in een vroeg stadium problemen oplossen en liever nog, voorkomen. Veel wijkagenten zoeken actief contact met de inwoners van hun wijk en hebben bijvoorbeeld een spreekuur of werken regelmatig op een centrale plek in de wijk . De samenleving digitaliseert en vraagt om een politie die waakzaam en dienstbaar is in de fysieke wereld en de digitale wereld. Veel wijkagenten zijn daarom actief op sociale media en kunnen via deze platforms zien wat er speelt, hebben er contact met inwoners en geven inzicht in hun werk.

Waarom bij Scala?

Scala is een veelzijdige welzijnsorganisatie. Bij Stichting Scala komen verschillende mensen over de vloer: nieuwe Nederlanders, vrijwilligers, maar ook eenzame mensen en mensen met een afstand tot de samenleving. In de toenemende centralisatie en de ontwikkeling dat de overheid zich steeds meer terugtrekt en meer burgerparticipatie verlangt is het juist belangrijk voor een wijkagent om goed contact te hebben met burgers. Juist waar deze burgers zijn, is het goed om zichtbaar en dienstbaar te zijn.

Samenwerking in de wijk
Veel problemen kan uw wijkagent zelf oplossen door met haar inwoners in gesprek te gaan. Soms verwijst een wijkagent door naar bijvoorbeeld buurtbemiddeling of jongerenwerk. De wijkagent heeft korte lijntjes met Stichting Scala, de gemeente, woningcorporaties en andere partijen. Op deze manier weten alle partijen wat er aan de hand is. Zo kunnen we samen zorgen voor de veiligheid in uw wijk.

Wanneer en hoe neemt u contact op met uw wijkagent?
Wijkagent Rene de Waal is elk dinsdag van 09:30-10:30uur aanwezig in het gebouw van Stichting Scala, adres Moskampweg 3-5 in Oosterwolde. Heeft u buiten dit uur een (dringend) verzoek? Meldt dit dan via 0900 – 88 44 en bij een noodgeval of spoed altijd bellen met  112. Uiteraard kunt u uw wijkagent ook aanspreken op straat.