Oosterwolde – Op de laatste dag van september gingen zes nieuwkomers afzwemmen voor hun zwemdiploma A en drie nieuwkomers voor hun zwemdiploma B. Dit deden zij in het zwembad van het sportcentrum Laco in Oosterwolde. Het is ongeveer een halfjaar geleden dat Tesfem Kidane (33), Amir Nejad (48), Letengus Brhane (28) Sam Husein (21), Mahnaz Baj( 43), Yodit Mharie (28), begonnen met hun zwemlessen voor zwemdiploma A. Robel Tsegay (37), Yosief Ghirmay(41), Yorsalem Mahray(34), zitten al langer op zwemles en hebben al een A-diploma. Scala en Laco feliciteren alle nieuwkomers met hun zwemdiploma A of B.

Veel nieuwe Nederlanders hebben vaak geen zwemdiploma. Op latere leeftijd leren zwemmen is moeilijk en helemaal wanneer er een taalbarrière is. Bij deze doelgroep is het niet alleen belangrijk om te leren zwemmen. Ook de uitleg over het belang van het hebben van een zwemdiploma is een belangrijk onderdeel. De buurtsportcoaches van Scala en de verschillende zweminstructeurs van Laco motiveren de nieuwkomers om naar de zwemlessen te komen. Deze worden twee keer per week aangeboden. De zwemlessen zijn er zodat deze doelgroep zich kan redden wanneer zij in het water terechtkomen.


De zwemlessen zijn onderdeel van het ‘activiteitenplan nieuwkomers’. Dit activiteitenplan is in nauw overleg met de gemeente en deelnemende organisaties van het Platform Nieuwkomers tot stand gekomen. Het Platform nieuwkomers is in het leven geroepen vanwege de toename van het aantal nieuwkomers in de gemeente Ooststellingwerf en de daarmee samenhangende vraag naar afstemming, aansluiting en nieuwe ontwikkelingen voor deze doelgroep.