In de week van 1 -8 oktober, zijn jongerenwerkers Ria Voskamp en Laura Brinkman met jongeren uit de gemeente Ooststellingwerf op bezoek geweest bij bewoners van Rikkingahof en Riemsoord. Het jongerenwerk organiseerde tijdens de week tegen eenzaamheid activiteiten met als doel om jongeren bewust te maken van wat eenzaamheid is en wat je voor elkaar kunt betekenen.

‘‘Wat vind u van mensen die een scheet laten in het openbaar’’?
Dat was één van de vragen uit het spel ‘de Kletspot’ die gesteld werd op woensdagmiddag tijdens een high-tea in de ‘De Kompaan’. Een aantal jongeren hebben met vijf deelnemers van de koffieclub, die normaal elke dinsdagochtend om 9:30 bij elkaar komen voor een kop koffie, genoten van een heerlijke high tea. Nadat iedereen zich voorgesteld had, vlogen de vragen over en weer. Ria Voskamp, jongerenwerker bij Stichting Scala, geeft aan dat allen ontzettend open en geïnteresseerd waren. ‘’Ontzettend mooi om te zien’’!

Spelletjes bij Rikkingahof & Riemsoord
Drie jongeren brachten tijdens de dagbesteding op donderdagmiddag een bezoek aan de ouderen in RIkkingahof. Onder het genot van lekkere oranjekoeken, aangeboden door bakkerij Jansen&Terpstra, heeft iedereen zich voorgesteld en werd het uur gevuld met het stellen van vragen aan elkaar.
De laatste bijeenkomst was vrijdagmiddag. Met ieder een bordspel onder hun arm gingen zes jongeren richting Riemsoord. Daar werden zij door 16 bewoners ontvangen. Marijke Westra begeleider bij Riemsoord vertelt: ‘‘Het contact ging zo makkelijk en vanzelf!’’ De jongeren schoven in tweetallen bij de ouderen aan tafel. Ondertussen werd iedereen van drinken en wat lekkers voorzien. Ganzenbord, Rummikub en Mens Erger Je Niet werden gespeeld. Bij de ene tafel wat sneller en strijdlustiger dan bij de ander. De middag werd afgesloten met een dilemma uit het spel de Kletspot: ‘‘Plakje kaas of blokje kaas? Allebei natuurlijk!’’ vertelt een bewoner van Riemsoord. Wat is er gelachen! Aan het eind van de middag zei één van de jongeren: ‘‘Leuk om die verhalen van vroeger te horen. Vooral hoe die dames vertelden over hun streken van vroeger. Super grappig!’’ Hetzelfde beaamt jongerenwerker Laura Brinkman: ‘‘Zo mooi om te zien hoe de jongeren de spellen uitlegden, hoeveel geduld ze hadden en hoeveel er écht gelachen is. Zeker voor herhaling vatbaar! De jongeren werden na afloop uitgenodigd voor een volgende keer.’’

Mocht je als jongere ook een idee hebben?

Regelmatig organiseert het Jongerenwerk activiteiten zoals een bingo voor bewoners van Riemsoord in Appletown. Kom eens langs in één van de jongerencentra ’t JOP, ’t Honk of Appletown. Volg het Jongerenwerk via Instagram: Scala_jongerenwerk of via Facebook: scala jongerenwerk en blijf op de hoogte van alles op het gebied van jongeren.