Oosterwolde – Vrijdagmiddag opende Hester Plomp, directeur bestuurder van stichting Scala, in aanwezigheid van ouders en kinderen het nieuwe speelplein van peuterspeelgroep Nijntje. Wendy Dijkstra, Tjitske Elshof en Sandra Huizenga, drie jeugdgezondheidsconsulenten van de GGD, verzorgden de gezonde catering die door Poiesz Supermarkten was gesponsord. Vanwege het regenachtige weer werd het programma naar binnen verplaatst waarbij Buurtsportcoach Anoek Pothoven en de pedagogisch medewerkers zich ontfermden over de peuters. Er was een kleurrijk parachutespel te beleven, waarbij ook ouders niet stil konden blijven staan. Zo werd bovendien de week van de Opvoeding feestelijk afgesloten. Dit landelijk initiatief werd georganiseerd door Stichting scala, het gebiedsteam en GGD en stond in het teken van opvoeden en ouderschap.

Levend ganzenbord
De vrijwilligers van de Speel-o-theek in Haulerwijk organiseerden in de Week een Levend Ganzenbord. Kinderen tot en met twaalf jaar konden raden hoeveel treintjes er in een pot zaten en konden daar een prijs of cadeaubon winnen welke mede mogelijk werd gemaakt door Top1Toys in Oosterwolde.

Ouderavonden en thema ‘Deugden’
Op verschillende dagen in deze week werden er preventielessen voor ouders georganiseerd door de jongerenwerkers van stichting Scala. Op alle peuterspeelgroepen in Ooststellingwerf konden ouders een half uur voor einde langskomen om een deugdenspel te spelen.

Voorlezen
In de bibliotheek werd er voorgelezen aan kinderen van twee tot vier jaar. Flexkidz en voor Dag en Douw organiseerden ook activiteiten.

Week van de opvoeding
De Week wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Jeugd Instituut en het Ministerie van Welzijn, Sport en Gezondheid. Opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Hand in hand met ouders of opvoeders, spelen ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie een rol in de opvoeding van het kind. Zij vormen samen de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed. Hoe beter opvoeders en betrokken organisaties samenwerken en elkaar versterken, hoe beter het kind gezond, kansrijk en veilig kan opgroeien. De Week is een mooi moment om de handen ineen te slaan.