Een spooktocht in oktober 2020, brainstormen over klimmen in het Klimbos, heel Appelscha bakt en het versieren van cupcakes voor basisschoolleerling in april zijn een greep uit de rijke ideeën en geplande activiteiten van de zeven jongeren uit Appelscha met kwaliteiten op het gebied van leiderschap. Rivo van Gurp (16), Deysha van Gurp (19), Meike de Jong(12), Verena Buist(12), Rixt Teppema(12), Emily IJmker(12) en Ryan Wanninge (16) volgden het Young Leaderstraject om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Afgelopen donderdagavond ontvingen zij hiervoor een certificaat uit handen van jongerenwerker Laura Brinkman. Met het Maatschappelijke diensttijd programma Young Leaders stimuleren jongerenwerkers jongeren om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.


Wethouder Esther Verhagen opende de avond en was erg te spreken over de jongeren: ‘‘Wat ben ik trots op deze jongeren, die zich niet alleen extra inzetten om hun eigen ontwikkeling een boost te geven, maar daarmee ook nog een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.’’

Na de openingsspeech nam Emily, één van de jongeren, het woord over en kort daaropvolgend gaf iedere jongere een presentatie en ondertekenden zij het certificaat. Na de officiële uitreiking kregen de jongeren een warme handdruk van de directeur bestuurder van Scala Hester Plomp, Jaap Noorda en Annelieke van Dijk van Noorda en Co( ontwikkelaar Young Leaders) en van hun ouders en alle andere aanwezigen. De avond vond plaats op het gemeentehuis.

Activering
In september 2018 startte Scala met het programma ‘Young Leaders in de buurt’ en kreeg daarbij ondersteuning vanuit de gemeente en Noorda en Co. Young Leaders is een landelijk pedagogisch activeringsprogramma voor jongeren. Bij Young Leaders programma komen jongeren tien weken achter elkaar met dezelfde groep bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten leren zij op een leuke manier eigenschappen/kwaliteiten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen. Deysha: ‘‘Ik heb geleerd hoe ik om kan gaan met veranderingen en met verschillende, nieuwe mensen. Ik weet nu ook hoe ik activiteiten kan plannen en uitvoeren.’’ Zij leren nieuwe competenties opbouwen, leren op zichzelf reflecteren. Aan het eind van het programma zullen deze jongeren zich inzetten voor hun buurt en omgeving en meer maatschappelijk betrokken zijn door met regelmaat activiteiten te organiseren. Rivo:‘‘Ik heb meerdere dingen geleerd, mijn goede en slechte eigenschappen, wat ik vind van organiseren en hoe ik dat het beste kan aanpakken.’’

Zij bouwen waardevolle contacten op die hen in de toekomst kunnen helpen bij het vinden van een bijbaantje of een echte baan. Uiteraard mogen zij voor hun eindactiviteit alles zelf bedenken en vormgeven, zolang het activiteiten zijn voor je eigen buurt en dat het een activiteit is voor anderen buiten je directe sociale kring.
Individuele coaching
Na de trainingen kunnen de jongeren 6 tot 9 maanden lang gebruik maken van individuele coaching bij Scala. Deze coaching kan van alles inhouden. Laura Brinkman vertelt: ‘‘Wij kunnen hun bijvoorbeeld bij het opstellen van een goed cv, het plannen van (school)opdrachten of het zoeken naar een (bij)baan of opleiding. In overleg maken wij dan een afspraak en komen wij met regelmaat nog bij elkaar.’’
Eerder georganiseerde activiteiten door andere Young Leaders: Six Ways, Joppop in Oosterwolde en de poolparty in Haulerwijk.
Nieuwe groep
‘‘Van andere jongeren die het jongerencentrum Appletown in Appelscha bezoeken krijgen wij al de vraag of er nog meer Young Leaders trainingen komen. En die komen er! ’’ zegt jongerenwerker Jacky Latumalea. ‘Young leaders in de buurt’ krijgt een vervolg, namelijk ‘Young Leaders op de kaart.’ Opgeven kan door een berichtje te doen naar Jacky of Laura via Instagram: jacky_jongerenwerk of laura_jongerenwerk.