De opbouwwerkers Harry Rook en Andre Ponger van Stichting Scala lanceerden donderdag 16 april 2020 in het Haerenkwartier te Oosterwolde en in Appelscha een rebus-actie. Vanaf deze week is de actie ook uitgezet in de dorpen Ravenswoud, Fochteloo en Makkinga. Daarin roepen de opbouwwerkers op te bellen met de Welzijnslijn (0516 – 567220) om de oplossing van de rebus door te geven. Tijdens het telefoongesprek kan tevens ieder even een praatje maken en wanneer daar behoefte aan is en kan er door de Welzijnslijn regelmatig even teruggebeld worden.

‘‘We denken dan aan alleenstaande ouderen die door het coronavirus thuis zitten en van sociale contacten zijn verstoken. De telefoon is in deze actie een belangrijk actiemiddel’’, zegt opbouwwerker Harry Rook.

De nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in Nederland hebben effect als iedereen zich eraan houdt. Onderdeel van de maatregelen is dat kwetsbare mensen – vooral ouderen en mensen met verminderde weerstand – gezelschappen moeten mijden. In het algemeen, zo stelt de Rijksoverheid, wordt iedereen verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Dit betekent dat vooral ouderen een extra risico lopen in een isolement terecht te komen. Daarom roepen wij iedereen op: “ Bel de oplossing van de rebus en met name die mensen die gebaat zijn bij een telefoon gesprekje “, aldus opbouwwerkers Harry Rook en Andre Ponger. De rebus-actie richt zich niet alleen op alleenstaande ouderen maar op iedereen die zijn of haar verhaal even kwijt wil.

“ Eenzaamheid kunnen wij niet alleen oplossen. Daar hebben we iedereen in de dorpen en wijken bij nodig. Als we met elkaar samenwerken, is de kans van slagen veel groter. En daar wordt iedereen beter van. En, echt, een doodgewoon praatje kan al wonderen doen. Met een klein gebaar kun je een leven veranderen’’, vertelt Harry.

De oplossing voor de Rebusactie kunt u nog doorbellen vóór 29 mei 2020 door te bellen naar 0516 – 56 72 20 van maandag t/m vrijdag tussen 10:00uur – 13:00uur. Voor iedereen die een goede oplossing doorgeeft is er een fleurige attentie, die de opbouwwerkers persoonlijk bij u langs brengen, uiteraard met inachtneming van de 1,5m regel. Inmiddels zijn de eerste 20 attenties in Appelscha en Oosterwolde uitgereikt aan de zeer aangenaam verraste bewoners.