De gemeente Ooststellingwerf en stichting Scala starten vandaag met ANWB AutoMaatje. Dit deden zij met een feestelijke ondertekening van het contract en het aansnijden van de taart.

ANWB AutoMaatje is een voor Ooststellingwerf nieuwe aanpak, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten vervoeren. Hiervoor ontvangen zij van de passagier een kleine kilometervergoeding. Het gaat om ritten naar bijvoorbeeld de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin of naar een uitje. Maatje wordt met een hoofdletter M geschreven, omdat de sociale contacten, voor zowel deelnemer als de chauffeurs minstens zo belangrijk zijn als het vervoer.  

Wethouder Esther Verhagen hoopt dat de gemeente met ANWB AutoMaatje inwoners kan helpen om beter deel te nemen aan de maatschappij. “Met elkaar willen we mensen zo lang mogelijk mobiel houden en deel laten nemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. ANWB AutoMaatje is door buurtgenoten, voor minder mobiele buurtgenoten.”

Coördinator van AutoMaatje is Basimeh Fokkema van stichting Scala: “Alleen samen met de vrijwilligers kunnen we dit project tot een succes maken. We hebben al drie chauffeurs, waar we ontzettend blij mee zijn. Daarbij zoeken we extra vrijwilligers, zodat we straks genoeg mensen hebben om aan de hopelijk grote vraag naar ritten te voldoen.”

Een chauffeur van AutoMaatje helpt inwoners om vaker onderweg te zijn en meer onder de mensen te komen. Een praatje en contact met de deelnemer maakt de rit plezierig voor beide partijen. AutoMaatje houdt rekening met de mogelijkheden en beschikbaarheid van de chauffeurs. Naast chauffeurs, zijn ook vrijwillige planners van harte welkom. Dit zijn vrijwilligers die het leuk vinden om de aanvragen aan te nemen en de ritten te plannen.

Hester Plomp, directeur bestuurder van stichting Scala, vindt AutoMaatje een waardevolle  aanvulling voor onze inwoners, naast DRIVE (Dagelijks Rijden Inwoners Voor Elkaar) en naast de vervoersinitiatieven van inwoners zelf in de dorpen. Met deze initiatieven werken we graag samen.  Half november wordt de eerste feestelijke rit van ANWB AutoMaatje verwacht, daar kijken we naar uit!

Vrijwilliger of deelnemer worden?
Inwoners van Ooststellingwerf die meer willen weten of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf kunnen contact opnemen met Basimeh Fokkema (stichting Scala) via 06 – 520 11 433 of automaatje@scala-welzijn.nl