AutoMaatje, een vervoerservice met tijd voor een praatje. Vrijwillige chauffeurs rijden in hun eigen auto minder mobiele inwoners op verzoek naar hun plek van bestemming. Hierdoor krijgen minder mobiele inwoners een stuk van hun vrijheid terug.

Feestelijke opening
AutoMaatje Ooststellingwerf is een samenwerking tussen stichting Scala, gemeente Ooststellingwerf en ANWB. Op maandag 14 maart was de officiële start van AutoMaatje. Om 11:00uur reed wethouder Verhagen AutoMaatje symbolisch de gemeente binnen, met de AutoMaatje planner, Joke, als vertegenwoordiger van alle vrijwilligers. AutoMaatje werd welkom geheten door een erehaag van chauffeurs, deelnemers, Scala medewerkers en genodigden. Daarna was er nog even gelegenheid om kennis te maken met de aanwezige chauffeurs en gezellig bij te praten met elkaar.

Wethouder Verhagen: ,,Met AutoMaatje hebben we nu een project in de gemeente waarbij vrijwilligers gaan rijden voor buurtbewoners in Ooststellingwerf. Zo kunnen zij familie en vrienden blijven bezoeken of naar een activiteit gaan, maar het mooiste aan dit project is dat het vooral gaat om het gesprek in de auto. Door het contact gaan inwoners samen in gesprek over wat hen bezighoudt en neemt de eenzaamheid af.’’ Jildou de Raad, regiomanager maatschappelijke projecten van de ANWB in Noord Nederland: “De ANWB wil dat iedereen zorgeloos en met plezier onderweg kan, ook voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Inmiddels zijn we in 100 gemeenten actief met AutoMaatje. Samen met Scala, de gemeente en de vrijwilligers hopen we dat het een groot succes wordt.” Stichting Scala coördineert AutoMaatje Ooststellingwerf, werft deelnemers en vrijwilligers, ondersteunt de vrijwilligers en koppelt de aanvragen met de mogelijkheden van de chauffeurs.

Bel AutoMaatje, als vervoer een probleem wordt
Vanaf nu kunnen alle inwoners, die minder mobiel zijn en geen redelijk vervoersalternatief hebben, gebruik maken van AutoMaatje. Wie op familiebezoek wil, hulp nodig heeft bij dokters- of ziekenhuisbezoek of er met welk doel en om welke reden dan ook weer eens op uit wil: de vrijwilligers van ANWB AutoMaatje staan er klaar voor!

Hoe werkt het?
Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met 06-52011433. Dit kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur. Stichting Scala koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwillige chauffeurs en vertelt wat het gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger, op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt €0,30 cent per kilometer gerekend.

Vrijwilliger of deelnemer worden?
Inwoners van Ooststellingwerf die graag deelnemer of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf kunnen contact opnemen met Basimeh Fokkema 06 – 52011433 of mail naar automaatje@scala-welzijn.nl"> automaatje@scala-welzijn.nl. U kunt ook kijken op www.scala-welzijn.nl/vrijwilligers-automaatje