Deze week is het fietsweek bij Scala.  Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar kunnen deze week gratis fietslessen volgen op het parkeerterrein voor Laco Oosterwolde.
,,Voor kinderen die in Nederland zijn geboren is fietsen vanzelfsprekend, maar voor kinderen van nieuwkomers en vluchtelingen is dit niet zo,’’ vertelt Anne-Marie Heidstra, buurtsportcoach bij stichting Scala.
Afgelopen maandag werd de eerste fietsles gegeven door twee buurtsportcoaches en een vrijwilliger op het parkeerterrein van Laco. De fietsen werden mede mogelijk gemaakt door Rikus Kramer van Fietsenverhuur Kramer uit Appelscha. De eerste dag was een groot succes, vertelt Anne-Marie. ,,We hebben verschillende aspecten geoefend zoals balans en evenwicht, maar ook bochtjes maken en heel belangrijk; hoe er geremd moet worden. De kinderen pakken het erg snel op.’’
De negen kinderen fietsen stapvoets maar enthousiast één voor één slalommend langs de pionnen het parcours af. Eén van de kinderen is Yosif Hossin die samen met zijn vader en broertje lopend naar de les zijn gekomen(12): ,,Snelle bochtjes maken is nog wel een beetje moeilijk, mijn stuur gaat dan alle kanten op, maar ik wil het wel oefenen zodat ik straks ook naar school of naar mijn vriendjes kan fietsen.’’  De andere kinderen beamen dit.
Jornt, buurtsportcoach vertelt: ,,We hopen in de loop van de dagen een rondje door Oosterwolde te kunnen fietsen zodat ze straks zonder gevaar veilig alleen naar school kunnen fietsen.’’ Het is niet de eerste keer dat de buurtsportcoaches van Scala fietslessen geven, eerder waren er al fietslessen voor volwassen nieuwkomers en de doelgroep 65+.