Elke dinsdag een wijkagent bij Scala

Vanaf 22 januari 2019 is wijkagent René de Waal elke dinsdag van 09:30-10:30uur te vinden in het gebouw van Scala aan de Moskampweg 3-5 in Oosterwolde. De politie is graag bij u in de buurt. Dichtbij, om gemakkelijk contact te leggen en snel op te treden wanneer dat nodig is.

Rene de Waal, wijkagent


Rene de Waal is sinds 2011 wijkagent van Oosterwolde: ‘‘ Voordat ik wijkagent werd heb ik in Amsterdam, Amstelveen, Amersfoort en Drachten gewerkt in de noodhulp/surveillance. Helaas is de samenleving steeds meer aan het digitaliseren waardoor de contacten minder worden. Mijn doel als wijkagent is om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor de burgers in Oosterwolde. Ik ben vaak op de fiets waardoor ik sneller contact heb met de mensen. Mijn spreekuur bij Scala is natuurlijk een mooi moment om dichterbij te komen, u te spreken en contact te maken.”

Wat doet een wijkagent?
Uw wijkagent is een ervaren politieagent. Samen met zijn collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs werkt hij aan een veilige wijk door handhaving en opsporing. Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht. Hij kent veel inwoners en ondernemers en spreekt regelmatig met hen. Door al die contacten weet hij wat er speelt in de wijk en kan hij in een vroeg stadium problemen oplossen en liever nog, voorkomen. Veel wijkagenten zoeken actief contact met de inwoners van hun wijk en hebben bijvoorbeeld een spreekuur of werken regelmatig op een centrale plek in de wijk . De samenleving digitaliseert en vraagt om een politie die waakzaam en dienstbaar is in de fysieke wereld en de digitale wereld. Veel wijkagenten zijn daarom actief op sociale media en kunnen via deze platforms zien wat er speelt, hebben er contact met inwoners en geven inzicht in hun werk.

Waarom bij Scala?

Scala is een veelzijdige welzijnsorganisatie. Bij Stichting Scala komen verschillende mensen over de vloer: nieuwe Nederlanders, vrijwilligers, maar ook eenzame mensen en mensen met een afstand tot de samenleving. In de toenemende centralisatie en de ontwikkeling dat de overheid zich steeds meer terugtrekt en meer burgerparticipatie verlangt is het juist belangrijk voor een wijkagent om goed contact te hebben met burgers. Juist waar deze burgers zijn, is het goed om zichtbaar en dienstbaar te zijn.

Samenwerking in de wijk
Veel problemen kan uw wijkagent zelf oplossen door met haar inwoners in gesprek te gaan. Soms verwijst een wijkagent door naar bijvoorbeeld buurtbemiddeling of jongerenwerk. De wijkagent heeft korte lijntjes met Stichting Scala, de gemeente, woningcorporaties en andere partijen. Op deze manier weten alle partijen wat er aan de hand is. Zo kunnen we samen zorgen voor de veiligheid in uw wijk.

Wanneer en hoe neemt u contact op met uw wijkagent?
Wijkagent Rene de Waal is elk dinsdag van 09:30-10:30uur aanwezig in het gebouw van Stichting Scala, adres Moskampweg 3-5 in Oosterwolde. Heeft u buiten dit uur een (dringend) verzoek? Meldt dit dan via 0900 – 88 44 en bij een noodgeval of spoed altijd bellen met  112. Uiteraard kunt u uw wijkagent ook aanspreken op straat.

Kind aanmelden bij Peuterpret?

Peuterspeelgroep Peuterpret in Donkerbroek is een ideale plek voor uw peuter om andere kinderen te ontmoeten. Het is een plek waar uw peuter onder deskundige begeleiding kan spelen met leeftijdgenootjes.

HOE ZIET DE OCHTEND ER VOOR UW PEUTER UIT?
De kinderen worden tussen 08.30 – 08.45 uur gebracht en mogen dan bijvoorbeeld een puzzeltje maken met de ouders. Om 09.15 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd waarna de groep in een kring aan de slag gaat met een thema. Tot 10.30 uur gaan de peuters aan de slag met werkjes. We ruimen daarna samen op en in de tweede kring wordt er gezamenlijk fruit gegeten en iets gedronken. Er wordt een verhaaltje voorgelezen, een bewegingsactiviteit gedaan en/of gezongen. Daarna wordt er buiten gespeeld. Om 12:00uur kunt u uw peuter ophalen.

AANMELDEN KAN VANAF 1 JAAR
U kunt uw peuter al vanaf 1 jaar aanmelden.  Op de website van Stichting Scala kunt u hier het AANMELDINGSFORMULIER downloaden. Peuterpret heeft een groep op maandag tot en met donderdag van 08:30-12:00uur. Op het aanmeldingsformulier kunt u ook aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat.

OVER PEUTERSPEELGROEP PEUTERPRET
Peuterpret is een peuterspeelgroep voor kinderen tussen de twee en vier jaar. Bij Peuterpret leert uw peuter een aantal vaardigheden die de overgang naar de basisschool straks soepeler laten verlopen. De groep wordt begeleid door twee pedagogisch medewerkers en een eventuele vrijwilliger of stagiaire. Op de peuterspeelgroep wordt gewerkt met het piramideprogramma en er is een oudercommissie. Vanaf tweeënhalf kunnen kinderen ook meedoen met het VVE programma. Peuterpret is gehuisvest in basisschool de Twirrewyn.

http://scala-welzijn.nl/peuterpret

Een nieuwe naam voor Steunpunt Vrijwillige Inzet

Het Steunpunt Vrijwillige Inzet heeft een nieuwe naam: PLEK VOOR TALENT

Zet je talent in en ontwikkel jezelf. Door vrijwilligerswerk te doen of aan te bieden staan we samen sterker in de samenleving.

Wat is Plek voor Talent?
Plek voor Talent brengt organisaties en vrijwilligers samen. Het online platform is dé verzamelplaats van vacatures voor vrijwilligers uit de gemeente Ooststellingwerf. Plek voor Talent is het voormalig Steunpunt Vrijwillige Inzet en ondersteunt vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en faciliteert daar waar nodig.

Voor wie is Plek voor Talent
Vrijwilligersorganisaties kunnen vacatures plaatsen en er met alle vragen op het gebied van vrijwilligers terecht. Hierbij kun je denken aan vragen als: Welke cursus of training kan ik aanbieden? Aan welke wetten en regels dient de organisatie zich te houden? Plek voor Talent adviseert over het opstellen van vrijwilligersbeleid. Als vrijwilliger kun je vacatures zoeken waarbij je eenmalig, structureel, kort of lang ingezet wordt. Hier kun je als vrijwilliger alle informatie vinden over vergoedingen, mantelzorg, rechten en plichten.

Meer weten?
Op de website www.plekvoortalent.nl vind je alle informatie en de openstaande vacatures uit de gemeente Ooststellingwerf. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk op maat? Bel of mail dan via onderstaande gegevens.

t      0516 – 56 72 20
e      plekvoortalent@scala-welzijn.nl

Sportief het nieuwe jaar in

Oosterwolde – Afgelopen donderdag 3 januari organiseerden de buurtsportcoaches verschillende vakantieactiviteiten voor de basisschoolleerlingen. De sporthal in Oosterwolde was gevuld met wel 60 kinderen die aan atletiek konden meedoen en de tumblingbaan konden bestormen. Het James Bond Spel was een groot succes waarbij de kinderen zich als een waar geheim agent konden inleven. Er werd ook aan freerunning gedaan waarbij de kinderen over allerlei obstakels konden springen en zich als freerunners konden ontpoppen. Marten Vogt: ‘‘Het is ontzettend leuk om iedereen actief bezig te zien tijdens het variërende sportaanbod. Je ziet dat ze lekker sportief bezig zijn, daar gaat het om’’. In Oldeberkoop waren ook de badmintonvereniging, S.V Volleybal en de gymnastiekclub te vinden in de sporthal. De buurtsportcoaches zien de maatschappelijke betrokkenheid van lokale verengingen en vinden dit ook erg belangrijk. Verenigingen kunnen zichzelf op de kaart zetten door sport op deze manier aan te bieden. Naast de vakantie-activiteiten organiseert de buurtsport voor basisschoolleerlingen ook naschoolse activiteiten waar kinderen kennis kunnen maken met verschillende sporten. De buurtsport kijkt uit naar de volgende vakantie-activiteit.