Young Leaders ontdekken talenten

Oosterwolde – Wie aan ’t JOP denkt, heeft al snel een beeld van rokende buurtjongeren voor zich. En de jongerenwerkers die zich inzetten voor de samenleving. Scala’s Jongerenwerk organiseert onder meer het evenement Joppop en is zichtbaar in de verschillende jongerencentra in verschillende dorpen.

Hoe zet je jongeren in hun kracht zodat ze meedoen, betrokken zijn en enthousiast worden van wat er in hun buurt en dorp gebeurt? Het is één van de vragen waar jongerenwerkers zich dagelijks mee bezig houden. Met het programma Young Leaders stimuleren jongerenwerkers negen jongeren om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Een verslag.

Nieuwsgierig

‘We komen hier en eten samen dan wat. Na het eten doen we soms een spelletje of debatteren we over verschillende onderwerpen’, zegt Kyomi Groenhart (14) met een lach. Ze zit in atheneum 3 en is één van de negen deelnemers van het programma Young Leaders. ‘Het maakt mij nieuwsgierig, omdat we elke week iets anders doen.’

Omgeving

Begin 2019 startte Scala met het programma Young Leaders. Het is een pedagogisch activeringsprogramma voor risicojongeren in kwetsbare wijken in de leeftijd van 14 tot en met 20 jaar. In tien workshops komen verschillende thema’s aan bod. Taco Schiphorst, jongerenwerker bij Scala, volgde de cursus en is vanaf het begin betrokken bij de toekomstige Young Leaders: ‘De thema’s zijn gericht op leiderschapskwaliteiten: we laten de jongeren hun ideeën presenteren. Tijdens één van de bijeenkomsten laten we jongeren vertellen over positieve ervaringen in hun leven aan de hand van een tijdspad. We stimuleren ze om in hun vrije tijd iets te doen voor hun omgeving.’

Chillen bij Jop

De jongeren gaven verschillende antwoorden op de vraag hoe ze over dit programma te weten zijn gekomen: ‘Taco heeft ons benaderd toen we op een bankje in het dorp zaten. Hij zei dat we ergens binnen konden zitten chillen waar het warm was. We kwamen hier regelmatig en toen heeft Taco gevraagd of ik mee wilde doen met Young Leaders’, beschrijft Kyomi Groenhart. Frank van Hooff doet een praktijkopleiding op het mbo (16). ‘Ik zag via Snapchat dat het gezellig was bij ’t Jop en ik ben toen gaan kijken. Toen ik vaker kwam, ben ik benaderd om mee te doen.’

Activiteiten

De jongeren zijn inmiddels aangekomen bij hun laatste bijeenkomst. Concrete plannen voor het organiseren van een evenement voor jongeren worden op grote A3 vellen beschreven. ‘Voorwaarde is dat het niet alleen een evenement is voor onze vrienden’, vertelt aankomend Young Leader, Kyomi. Van een Oosterwolde Got Talent, zaalvoetbaltoernooi, kopje koffie drinken bij ouderen, een spokentocht tot aan een bootcamp. Van alles komt voorbij. De jongeren bruisen van de ideeën en denken na over de uitvoering.

‘Na de tien bijeenkomsten is er de mogelijkheid voor individuele coaching. We helpen ze bij het organiseren van activiteiten, adviseren ze om vrijwilligerswerk te doen of helpen ze zoeken naar een baantje’, vertelt Taco. Jongerenwerk Scala is altijd al bezig met het ontwikkelen van talenten bij jongeren. De methode van Young Leaders versterkt dit. De bewoners van Ooststellingwerf zijn steeds meer zelf aan zet, uiteraard is dit ook zo voor jongeren en het Young Leaders programma sluit hier op aan.

Winnaars Bingotocht

Hierbij maken we de winnaars bekend! Heb je mee gedaan aan de bingotocht van Scala tijdens de nationale week van zorg en welzijn? Kijk dan of je naam er tussen staat:

1e prijs: Nirphania Balsala
2e prijs: Amin Murad Mahmou
3e prijs: Pieter Nijenbanning
4e prijs: Armanda Vijn

Bekijk ook het filmpje op Facebook, daar staat wat je precies hebt gewonnen. Wanneer je ons op Facebook volgt, blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Scala. Gefeliciteerd allemaal.

De winnaars mogen contact opnemen met Scala om hun prijs in ontvangst te nemen 0516 -56 72 20 .

OPEN HUIS van start bij Scala

Oosterwolde – Scala organiseert deze week ( 12,13 en 14 maart) een OPEN HUIS tijdens de nationale week van zorg en welzijn. De medewerkers van Scala staan klaar om iets over hun werk te vertellen. Ook de deelnemers van de huidige activiteiten wisselden hun ervaringen uit. Donderdag is de laatste dag en organiseert Scala een informatieve Peutermiddag voor ouders en een sporttest voor wie dit wil testen. De bezoekers op dinsdag varieerden van jonge studenten, nieuwe vrijwilligers, jonge ouders tot aan bezoekers die benieuwd waren wat voor welzijnsmogelijkheden Scala had. Alle bezoekers reageerden enthousiast en er werd veel gelachen tijdens het invullen van de Scala bingotocht die door het pand was uitgezet. Ook de bezoekers die wekelijks langs komen voor een bezoekje deden na hun eigen activiteit hier aan mee. Scala kijkt met veel plezier terug op deze nieuwe ervaring. De winnaar van de Scala bingokaart maakt Scala volgende week onder andere bekend via de Facebookpagina van stichting Scala: www.facebook.com/stichtingscala.

23e Rotary Bridgedrive voor project: ‘Sporten Op Basisscholen Extra’

Oosterwolde – Zaterdag 2 maart 2019 organiseert de Rotary Club Oosterwolde voor de 23e keer een Bridgedrive voor paren.

Dit jaar heeft de Rotary Bridgedrive als doel om het project ‘Sporten Op Basisscholen Extra’ (SOB Extra) van Stichting Scala te steunen.

Kinderen met overgewicht hebben vaak minder zelfvertrouwen. Eetpatronen, onvoldoende of niet sporten en te weinig bewegen zijn vaak oorzaken van te dikke kinderen. De gevolgen van overgewicht liegen er niet om. De buurtsport is sinds 2014 actief met motorische screening op basisscholen in de gemeente Ooststellingwerf. Na de screening is er een vervolgaanbod waaronder SOB Extra. SOB Extra zorgt ervoor om kinderen op het motorische niveau van leeftijdsgenoten te laten aansluiten. Ook heeft het als doel om de grotere bewegingsachterstand bij kinderen te verkleinen.

Het project werd eerder financieel ondersteunt vanuit zorgverzekeraar De Friesland. Dit was tijdelijk om nieuwe projecten een impuls te geven. Het project drukt nu op het beperkte activiteitenbudget van de buurtsport. Een bijdrage van de Rotary Club Oosterwolde maakt het mogelijk om extra materialen aan te schaffen, de bekendheid van SOB te vergroten  en de huur van de accommodaties te bekostigen. Met als vooruitzicht om door te gaan met dit project.

Scala wenst alle paren veel succes tijdens de Bridgedrive.