Weet wat je besteedt op 16 mei

Wilt u meer grip op uw geld? Heeft u aan het einde van uw geld een stukje maand over? Het kan een uitdaging zijn om rond te komen van uw inkomen, geld over te houden om te sparen of om een keer iets leuks te kunnen doen. Daarom organiseert het Gebiedsteam Ooststellingwerf in samenwerking met Scala een gratis informatie-ochtend over omgaan met geld en alles wat daarbij komt kijken. 

Voor wie? 
Alle inwoners van de gemeente Ooststellingwerf
Wat?         
Administratie ordenen & grip krijgen op uitgaven
Wanneer?       
Donderdag 16 mei van 09.30 tot 11.30 uur
Waar?              
Moskampweg 3-5 in Oosterwolde

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan vooraf per mail of per telefoon via onderstaande gegevens 0516 56 7220 administratie@scala-welzijn.nl.

Vervolgens  bestaat de mogelijkheid om mee te doen met de cursus ‘Weet wat je besteedt’ die plaatsvindt op donderdagochtend: 23 mei, 30 mei, 6 juni en 13 juni.

In de cursus gaan we onder andere in op:
Hoe maak ik een maandoverzicht van  maandelijkse inkomsten én uitgaven?
Hoe kan ik me voorbereiden op een verandering in mijn inkomen?
Hoe kan ik besparen?
Van welke regelingen kan ik gebruik maken?

Activiteitenagenda voor jongeren online

In de verschillende jongerencentra van Scala organiseren jongeren samen met de jongerenwerkers allerlei activiteiten.
We hebben voor de jongeren een activiteitenagenda opgesteld. Deze werken de jongerenwerkers elke twee maanden bij. De activiteitenagenda van april en mei staat nu online.

Jongeren hebben vaak goede ideeën en sommige activiteiten organiseren de jongeren dan ad-hoc. Deze activiteiten kun je vinden door Jongerenwerk te volgen op Instagram: jongerenwerk_scala.
Jongerenwerkers stimuleren dit soort activiteiten uiteraard en ondersteunen daar waar mogelijk.
Bekijk hier de activiteitenagenda voor
‘t JOP
‘t Honk
Appletown

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes van Scala via Facebook: @ stichtingscala.

Nieuwe Nederlanders zwemmen af

Oosterwolde – Op maandag 8 april 2019 gingen vijf nieuwe Nederlanders om 12:00uur afzwemmen in het zwembad van het Laco sportcentrum in Oosterwolde. Dit deden zij onder leiding van Corine Kuin, de zweminstructrice van Laco. Begin 2018 zijn er vanuit het ‘activiteitenplan nieuwkomers’ twee groepen gestart met zwemlessen. Het is ongeveer een jaar geleden dat Kaleab Zere(36), Yosief Ghrimay Kafel (40), Abraham Brhane Yosief(41), Robel Tsegay (36), Yorsalem Mahray(34), allen afkomstig uit Eritrea, begonnen met hun zwemlessen. Vandaag mochten zij afzwemmen voor hun A-diploma.

Veel nieuwe Nederlanders hebben vaak geen zwemdiploma. Op latere leeftijd leren zwemmen is moeilijk en helemaal wanneer er een taalbarrière is. Bij deze doelgroep is het niet alleen belangrijk om te leren zwemmen. Ook de uitleg over het belang van het hebben van een zwemdiploma is een belangrijk onderdeel. De buurtsportcoaches van Scala en de zweminstructeur Corine Kuin van Laco motiveren de nieuwkomers om naar de zwemlessen te komen zodat deze doelgroep zich kan redden wanneer zij in het water terechtkomen.


De zwemlessen zijn onderdeel van het ‘activiteitenplan nieuwkomers’. Dit activiteitenplan is in nauw overleg met de gemeente en deelnemende organisaties van het Platform Nieuwkomers tot stand gekomen. Het Platform nieuwkomers is in het leven geroepen vanwege de toename van het aantal nieuwkomers in de gemeente Ooststellingwerf en de daarmee samenhangende vraag naar afstemming, aansluiting en nieuwe ontwikkelingen voor deze doelgroep.

 

Certificaten voor Young Leaders

Oosterwolde- Op dinsdagavond 9 april hebben de jongerenwerkers van Scala in ’t JOP in Oosterwolde tien certificaten uitgereikt aan Young Leaders. Zij hebben allemaal het programma goed doorlopen en wij zijn ontzettend trots op deze jongeren.

Het Young Leaders-programma richt zich op jongeren uit kwetsbare wijken of dorpen. Het doel is om hen meer zelfbewust te maken zodat ze zich tot rolmodel kunnen ontwikkelen voor leeftijdsgenoten. Daarnaast worden ze gestimuleerd zich in te zetten voor hun wijk of dorp. Verschillende organisaties bundelen hun krachten voor dit project, met als resultaat deze tweede groep van tien jongeren als gecertificeerde Young Leaders. Dit project staat los van school en is onderdeel van het traject ‘betrokken dorp.’ Op 11 mei volgt de echte afsluiting, op die dag organiseren de jongeren een sporttoernooi met de titel Six Ways.

Gefeliciteerd allemaal!

Wij waren ook op de radio, beluister het hier: https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/no-yn-fryslan-fan-10-april-2019-1200  
Alles weten over Scala jongerenwerk? Volg Scala Jongerenwerk ook op Insta. Wil je op de hoogte zijn van alle nieuwtjes van Scala? Volg ons via Facebook.com/stichtingscala

Naschoolse sportactiviteiten online

De naschoolse activiteiten staan online! Het is  belangrijk dat alle kinderen na schooltijd kunnen sporten en bewegen. Daarom bedenkt de afdeling Buurtsport van Scala allerlei naschoolse sportactiviteiten. Zo kunnen alle kinderen na schooltijd extra bewegen.
Klik op de onderstaande afbeelding om naar de pagina met naschoolse activiteiten te gaan in jouw dorp.

Blijf ook op de hoogte van alle buurtsportactiviteiten via
Facebook.com/buurtsportof alle andere activiteiten van Scala via facebook.com/stichtingscala


Vrijwilligersawards

De gemeente Ooststellingwerf organiseert ook dit jaar de vrijwilligersawards! U kunt een individuele vrijwilliger of een groep vrijwilligers voordragen. Deze vrijwilligers krijgen allemaal een blijk van waardering. Daarnaast kunt u ook een vrijwilligersorganisatie/instelling (rechtspersonen)  nomineren voor de vrijwilligersprijs.

Voordragen kan tot en met vrijdag 21 april 2019 via de website van de gemeente Ooststellingwerf of via de mail j. blomsma@ooststellingwerf.nl
Uit de genomineerde organisaties/instellingen selecteert de jury een drietal finalisten. Op vrijdag 17 mei 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Individuen
Iedereen die voorgedragen wordt voor een waardering wordt uitgenodigd voor de uitreiking en ontvangt een blijk van waardering namens het college.
Rechtspersonen 
De voorgedragen groeperingen/organisaties/instellingen (rechtspersonen)  worden op basis van de bijgevoegde argumentering door de jury geselecteerd en voorgedragen aan het college voor een van de prijzen. Het is de bedoeling dat de prijs in ontvangst wordt genomen door een afvaardiging per groepering, organisatie of instelling  van maximaal 2 personen. Deze prijzen worden door het college uitgereikt op vrijdag 17 mei 2019 om 18:30 uur

Prijzen
De prijswinnaars winnen € 2.000,-; € 1.500,-; € 1.000,-; ter vrije besteding van de instelling / organisatie.

Met vragen en opmerkingen kunt u terecht Janny Blomsma van de gemeente via e-mail: blomsma@ooststellingwerf.nl">j. blomsma@ooststellingwerf.nl of telefonisch (0516) 56 63 88 op maandag, dinsdag en woensdag.

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Dominique Tacx en stuur een mail naar plekvoortalent@scala-welzijn.nl