Muzieklessen afgerond

Oosterwolde – Afgelopen donderdagmiddag gaf muziekdocent Eric Roelofsen zijn laatste les van dit schooljaar aan de naschoolse blazersklas op O.B.S. De Toekan. Door een subsidie van het Oranje Fonds hebben basisschoolleerlingen in o.a. Appelscha en Oosterwolde de kans gehad om gedurende een langere periode kennis te maken met een muziekinstrument. Niet alleen op school, maar ook na schooltijd én thuis. En dan wordt muziek maken natuurlijk alleen maar leuker!

Onder leiding van gepassioneerde muziekdocenten van Kunst & COO leerden leerlingen een blaasinstrument bespelen, zoals trompet, saxofoon en trombone. Elke les begon met het in elkaar zetten van een instrument waarna er gespeeld kon worden. Het maken van muziek gebeurt door veel lucht in te ademen. Vervolgens worden de lippen tegen het mondstuk gehouden waardoor deze gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken tonen. Met veel lipspanning (embouchure)  ontstaan er hoge grondtonen en met minder lipspanning ontstaan er lagere tonen. Deze worden verlaagd door schuif of ventiel. Zo simpel is het eigenlijk, maar dit vereist wel  veel concentratie en geduld. Veel geduld. Voor muziek maken heb je een lange adem nodig.

Na hier en daar wat theorie werd er vooral samen muziek gemaakt tijdens de naschoolse muziekclub. Op een vette beat speelde meester Eric iets voor, waarna  de leerlingen hun uiterste best deden om dit zo goed mogelijk na te spelen. Daarna werden nummers als “Open de brug” en “Bow the Blues” enthousiast en uiteindelijk steeds beter uit volle borst  mee getoeterd.  Ook het van Queen bekende “We will Rock you” was een groot succes. Met de stopwatch in de hand werd er daarna minuscuul gemeten wie de langste noot kon spelen. Aan het eind van de les werd er zelfs geïmproviseerd en  gingen de kinderen vrolijk naar huis met hoe kan het ook anders “I feel good!”  van James Brown. Stichting Scala coördineerde de projecten in de dorpen en de samenwerking. “Het idee achter de muzieklessen en naschoolse muziekclubs is om de kinderen een positieve ervaring te geven met het spelen van een blaasinstrument.” aldus Vincent Pranger van stichting Scala “Als een kind hierdoor enthousiast is geraakt adviseren de docenten om het spelen voort te zetten bij een muziekvereniging.” De lessen zijn tot stand gekomen door subsidie van het Oranje Fonds en samenwerking van de plaatselijke muziekverenigingen, Kunst & COO, scholen en Stichting Scala.

Kinderen nemen cheque in ontvangst voor ‘Sporten op Basisscholen Extra’

Oosterwolde – Rotaryclub Oosterwolde overhandigde op maandag 27 mei een cheque van €2055,- aan Stichting Scala. Het geld komt ten goede aan ‘Sporten op Basisscholen Extra’, een project waarbij buurtsportcoaches extra beweeglessen aanbieden aan kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Buurtsportcoaches Anoek  Pothoven, Marleen Reenders en de kinderen die aan de beweeglessen deelnemen , ontvingen de cheque in de gymzaal van MFS Zuid Oosterwolde van de voorzitter van de Rotaryclub Oosterwolde Annemieke Elsenaar. Afgelopen maart organiseerde de Rotaryclub voor de 23e keer hun jaarlijkse Bridgedrive in Appelscha. ‘‘De opbrengst van de bridgedrive gaat geheel naar Sporten op Basisscholen Extra. Dit project ondersteunen wij graag, het past bij ons. Wij organiseren fundraisingsactiviteiten zodat we  dit soort projecten kunnen  ondersteunen,’’ aldus voorzitter Annemieke Elsenaar.

‘‘Bewegen zorgt voor meer zelfvertrouwen bij kinderen, zij krijgen weer plezier in bewegen en dat zorgt er ook voor dat kinderen weer meer en beter bewegen ”, zegt Marleen Reenders, buurtsportcoach bij Stichting Scala. ‘‘Het is erg mooi dat Rotaryclub Oosterwolde ons hierbij kan helpen nu dit project niet meer financieel wordt ondersteund door zorgverzekeraar De Friesland. ’’


De buurtsportcoaches zijn sinds 2014 actief met motorische screening op basisscholen in de gemeente Ooststellingwerf. Na de screening is er een vervolgaanbod, waaronder ‘Sporten op Basisscholen Extra’ (SOB Extra). De extra beweeglessen  voor kinderen van groep 2 t/m groep 4 worden elke maandagmiddag gegeven in de gymzaal van MFS Zuid in Oosterwolde en iedere dinsdagmiddag in sporthal De Bongerd in Haulerwijk.  In kleine groepjes is er  individuele aandacht voor kinderen.  Regelmatig blijkt dat zij meer kunnen dan zij zelf denken en dat vergroot het plezier in bewegen en bevordert het zelfvertrouwen.  Hierdoor wordt ook de drempel naar de sportvereniging verlaagd.  

Deze bijdrage van de Rotary maakt het mogelijk om extra materialen aan te schaffen, de bekendheid van SOB Extra te vergroten  en de huur van de accommodaties te bekostigen.  Hierdoor kunnen we  door  gaan met dit mooie project!

13 juni Arm in Arm bijeenkomst

Op donderdag 13 juni is er een arm in arm bijeenkomt bij Scala van 16:00-19:30uur.
Praat mee!
Rondkomen van een laag inkomen kan een uitdaging zijn. Om tips uit te wisselen en ervaringen te delen, bent u van harte welkom op de bijeenkomst Arm in arm om hierover door te praten onder het genot van een warme maaltijd. Het thema van deze bijeenkomst is ‘vakantie’.

Aanmelden kan per mail via administratie@scala-welzijn.nl of telefonisch via 0516 – 56 72 20