Opening speelplein Nijntje

Oosterwolde – Vrijdagmiddag opende Hester Plomp, directeur bestuurder van stichting Scala, in aanwezigheid van ouders en kinderen het nieuwe speelplein van peuterspeelgroep Nijntje. Wendy Dijkstra, Tjitske Elshof en Sandra Huizenga, drie jeugdgezondheidsconsulenten van de GGD, verzorgden de gezonde catering die door Poiesz Supermarkten was gesponsord. Vanwege het regenachtige weer werd het programma naar binnen verplaatst waarbij Buurtsportcoach Anoek Pothoven en de pedagogisch medewerkers zich ontfermden over de peuters. Er was een kleurrijk parachutespel te beleven, waarbij ook ouders niet stil konden blijven staan. Zo werd bovendien de week van de Opvoeding feestelijk afgesloten. Dit landelijk initiatief werd georganiseerd door Stichting scala, het gebiedsteam en GGD en stond in het teken van opvoeden en ouderschap.

Levend ganzenbord
De vrijwilligers van de Speel-o-theek in Haulerwijk organiseerden in de Week een Levend Ganzenbord. Kinderen tot en met twaalf jaar konden raden hoeveel treintjes er in een pot zaten en konden daar een prijs of cadeaubon winnen welke mede mogelijk werd gemaakt door Top1Toys in Oosterwolde.

Ouderavonden en thema ‘Deugden’
Op verschillende dagen in deze week werden er preventielessen voor ouders georganiseerd door de jongerenwerkers van stichting Scala. Op alle peuterspeelgroepen in Ooststellingwerf konden ouders een half uur voor einde langskomen om een deugdenspel te spelen.

Voorlezen
In de bibliotheek werd er voorgelezen aan kinderen van twee tot vier jaar. Flexkidz en voor Dag en Douw organiseerden ook activiteiten.

Week van de opvoeding
De Week wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Jeugd Instituut en het Ministerie van Welzijn, Sport en Gezondheid. Opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Hand in hand met ouders of opvoeders, spelen ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie een rol in de opvoeding van het kind. Zij vormen samen de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed. Hoe beter opvoeders en betrokken organisaties samenwerken en elkaar versterken, hoe beter het kind gezond, kansrijk en veilig kan opgroeien. De Week is een mooi moment om de handen ineen te slaan.

Week tegen eenzaamheid

In de week van 1 -8 oktober, zijn jongerenwerkers Ria Voskamp en Laura Brinkman met jongeren uit de gemeente Ooststellingwerf op bezoek geweest bij bewoners van Rikkingahof en Riemsoord. Het jongerenwerk organiseerde tijdens de week tegen eenzaamheid activiteiten met als doel om jongeren bewust te maken van wat eenzaamheid is en wat je voor elkaar kunt betekenen.

‘‘Wat vind u van mensen die een scheet laten in het openbaar’’?
Dat was één van de vragen uit het spel ‘de Kletspot’ die gesteld werd op woensdagmiddag tijdens een high-tea in de ‘De Kompaan’. Een aantal jongeren hebben met vijf deelnemers van de koffieclub, die normaal elke dinsdagochtend om 9:30 bij elkaar komen voor een kop koffie, genoten van een heerlijke high tea. Nadat iedereen zich voorgesteld had, vlogen de vragen over en weer. Ria Voskamp, jongerenwerker bij Stichting Scala, geeft aan dat allen ontzettend open en geïnteresseerd waren. ‘’Ontzettend mooi om te zien’’!

Spelletjes bij Rikkingahof & Riemsoord
Drie jongeren brachten tijdens de dagbesteding op donderdagmiddag een bezoek aan de ouderen in RIkkingahof. Onder het genot van lekkere oranjekoeken, aangeboden door bakkerij Jansen&Terpstra, heeft iedereen zich voorgesteld en werd het uur gevuld met het stellen van vragen aan elkaar.
De laatste bijeenkomst was vrijdagmiddag. Met ieder een bordspel onder hun arm gingen zes jongeren richting Riemsoord. Daar werden zij door 16 bewoners ontvangen. Marijke Westra begeleider bij Riemsoord vertelt: ‘‘Het contact ging zo makkelijk en vanzelf!’’ De jongeren schoven in tweetallen bij de ouderen aan tafel. Ondertussen werd iedereen van drinken en wat lekkers voorzien. Ganzenbord, Rummikub en Mens Erger Je Niet werden gespeeld. Bij de ene tafel wat sneller en strijdlustiger dan bij de ander. De middag werd afgesloten met een dilemma uit het spel de Kletspot: ‘‘Plakje kaas of blokje kaas? Allebei natuurlijk!’’ vertelt een bewoner van Riemsoord. Wat is er gelachen! Aan het eind van de middag zei één van de jongeren: ‘‘Leuk om die verhalen van vroeger te horen. Vooral hoe die dames vertelden over hun streken van vroeger. Super grappig!’’ Hetzelfde beaamt jongerenwerker Laura Brinkman: ‘‘Zo mooi om te zien hoe de jongeren de spellen uitlegden, hoeveel geduld ze hadden en hoeveel er écht gelachen is. Zeker voor herhaling vatbaar! De jongeren werden na afloop uitgenodigd voor een volgende keer.’’

Mocht je als jongere ook een idee hebben?

Regelmatig organiseert het Jongerenwerk activiteiten zoals een bingo voor bewoners van Riemsoord in Appletown. Kom eens langs in één van de jongerencentra ’t JOP, ’t Honk of Appletown. Volg het Jongerenwerk via Instagram: Scala_jongerenwerk of via Facebook: scala jongerenwerk en blijf op de hoogte van alles op het gebied van jongeren.

Gezellige afsluiting Diabetes Challenge

Appelscha – Afgelopen week stond voor de deelnemers van de Nationale Diabetes Challenge in het teken van de wandelvierdaagse. Vier ochtenden achtereen werden er in Appelscha verschillende wandeltochten van 4 tot 5 kilometer gewandeld. De begeleiding tijdens deze wandelingen werd gedaan vanuit de Huisartsenpraktijk Appelscha en Stichting Scala.
Alle acht deelnemers van de Nationale Diabetes Challenge hebben deze wandelvierdaagse volbracht. Voorafgaand aan deze week is er 20 weken op elke dinsdagochtend getraind.
De afsluiting van de wandelvierdaagse was zaterdag 28 september en bestond uit de bosbergwandeling met daarna een gezellige afsluiting in de Bosberg in Appelscha.
De deelnemers van de wandelgroep blijven de wandelingen voortzetten op elke dinsdagochtend. Wie zich daarvoor wil aanmelden kan dit doen bij buurtsportcoach Anne-Marie Heidstra via 06 25 33 15 18. De deelnemers en begeleiders zijn blij met het resultaat.

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en beweging. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De Bas van de Goor Foundation heeft met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wandelen een effectieve behandeling is bij diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. De Nationale Diabetes Challenge helpt hen daarbij. Jaarlijks brengt de Nationale Diabetes Challenge duizenden mensen met diabetes in beweging om zo hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Nieuwkomers halen zwemdiploma

Oosterwolde – Op de laatste dag van september gingen zes nieuwkomers afzwemmen voor hun zwemdiploma A en drie nieuwkomers voor hun zwemdiploma B. Dit deden zij in het zwembad van het sportcentrum Laco in Oosterwolde. Het is ongeveer een halfjaar geleden dat Tesfem Kidane (33), Amir Nejad (48), Letengus Brhane (28) Sam Husein (21), Mahnaz Baj( 43), Yodit Mharie (28), begonnen met hun zwemlessen voor zwemdiploma A. Robel Tsegay (37), Yosief Ghirmay(41), Yorsalem Mahray(34), zitten al langer op zwemles en hebben al een A-diploma. Scala en Laco feliciteren alle nieuwkomers met hun zwemdiploma A of B.

Veel nieuwe Nederlanders hebben vaak geen zwemdiploma. Op latere leeftijd leren zwemmen is moeilijk en helemaal wanneer er een taalbarrière is. Bij deze doelgroep is het niet alleen belangrijk om te leren zwemmen. Ook de uitleg over het belang van het hebben van een zwemdiploma is een belangrijk onderdeel. De buurtsportcoaches van Scala en de verschillende zweminstructeurs van Laco motiveren de nieuwkomers om naar de zwemlessen te komen. Deze worden twee keer per week aangeboden. De zwemlessen zijn er zodat deze doelgroep zich kan redden wanneer zij in het water terechtkomen.


De zwemlessen zijn onderdeel van het ‘activiteitenplan nieuwkomers’. Dit activiteitenplan is in nauw overleg met de gemeente en deelnemende organisaties van het Platform Nieuwkomers tot stand gekomen. Het Platform nieuwkomers is in het leven geroepen vanwege de toename van het aantal nieuwkomers in de gemeente Ooststellingwerf en de daarmee samenhangende vraag naar afstemming, aansluiting en nieuwe ontwikkelingen voor deze doelgroep.