Lokaal sportakkoord

Buurtsport was 3 februari aanwezig bij de startbijeenkomst van het lokaal sportakkoord in de gemeente Ooststellingwerf. Een mooie avond waar wij met 60 deelnemers hebben nagedacht over hoe we het sporten beter en aantrekkelijker kunnen maken voor alle inwoners van Ooststellingwerf. Op de pagina buurtsport kunt u onder Publicaties het lokaal sportakkoord bekijken en de uitnodiging voor het vervolg op 10 maart 2020.

Informatiebrief GGD over corona

Het nieuwe coronavirus roept vragen op bij ouders, scholen en andere organisaties. GGD informeert ouders middels een brief. Deze kunt u hier vinden.

 

Ontdekdezorg week

Ontdek de mogelijkheden van Scala in de week van 16 t/m 21 maart. Kom op 17 maart kennis maken met welzijn in Oosterwolde! De rondleiding wordt speciaal georganiseerd voor scholieren, herintreders en zij-instromers. Kom in gesprek met onze welzijnsmedewerkers en hoor welke taken zij dagelijks uitoefenen.
Scala levert diensten op het gebied van:
peuterspeelgroepen, voor- en vroegschoolse educatie, gezinsgerichte programma’s, jongerenwerk, buurtsport, lokale educatieve jeugd agenda, vrijwilligerswerk, sociale activering, opbouwwerk, netwerkcoördinatie, buurtbemiddeling, maatschappelijk werk en maatschappelijke begeleiding nieuwkomers.


Heb je wel eens gedacht is welzijn iets voor mij? Hebben anderen wel eens gezegd dat is iets voor jou? Of ben je nieuwsgierig en wil je een kijkje komen nemen? Kom dan naar ons Open Huis op dinsdag 17 maart 2020.
Tijdens de rondleiding kun je al je vragen stellen aan de professionals over werken bij welzijnsorganisatie Scala.

Hoe laat? 14:00-16:00uur
Waar? In de kompaan, Moskampweg 3-5 Oosterwolde
Aanmelden
Je kunt je aanmelden bij Samantha Warkor per e-mail swarkor@scala-welzijn.nl
of telefonisch via 06 – 21 82 91 76. Geef dan ook door bij welke dienst(en) jouw interesses liggen.

 

Maatjes en Taalplein op bezoek bij de Vrouwen van Nu in Haulerwijk

Op uitnodiging van de Vrouwen van Nu in Haulerwijk kwamen Syta Luchtenveld, Petra Meijster, Marleen van der Heijden, Carmen Berkhout en Letengus Bhrane een presentatie geven over de Maatjes voor Nieuwkomers van Scala en het Taalplein van de Bibliotheek.

Maatjes voor nieuwkomers zijn vrijwilligers, die dorpsgenoten uit een ander land helpen om wegwijs te raken in het dorp waar ze wonen én om Nederlands te oefenen. Petra en Syta doen dit vrijwilligerswerk nu zo’n anderhalf jaar met veel plezier. Ze zijn allebei verbonden aan een nieuwkomer uit Haulerwijk.

Ze gaan bijna wekelijks op bezoek bij hun maatje, praten Nederlands met hun maatje en helpen hen met dagelijkse zaken zoals het lezen van de post of het samen lezen van de nieuwsbrief van school. “Het leuke is dat er een vriendschappelijke band ontstaat, het is erg gezellig” aldus Syta. “En je leert ook veel over het leven in een land als Eritrea of Syrië.” vult Petra aan. Als vrijwilliger geef je zelf invulling aan het contact. Je maatje en hun gezin de weg te laten vinden naar alle sportmogelijkheden in hun dorp behoort tot de mogelijkheden of het helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk.

Syta en Petra zijn ook vrijwilliger bij het Taalplein in de bibliotheek in Haulerwijk. Iedere maandagochtend zijn zij te vinden in de bibliotheek van Haulerwijk. Daar zijn alle inwoners welkom die hulp willen hebben bij lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Dit kan in de groep of individueel. “En soms doen we een spel om Nederlands te oefenen.” vult Carmen aan. Op dit moment is er een vaste groep deelnemers die deze groep bezoekt. Het is laagdrempelig, gezellig en vooral leerzaam voor alle deelnemers. Letengus, deelnemer van het Taalplein, vertelt: “Door het oefenen bij het Taalplein durf ik meer in het Nederlands te vragen en gaat mijn Nederlands flink vooruit.” Onlangs is zij begonnen als vrijwilliger bij een verzorgingstehuis en hierbij is het belangrijk dat ze het gesprek durft aan te gaan met de bewoners en haar collega’s.

Marleen van der Heijden van Scala heeft op deze avond bij De Vrouwen van Nu een toelichting gegeven over Plek voor Talent. Bij Plek voor Talent kun je terecht als je vrijwilligerswerk zoekt of als je organisatie (meer) vrijwilligers nodig heeft. Ook zijn er alle vrijwilligersvacatures te vinden in de gemeente Ooststellingwerf. Dus wil je iets betekenen voor je mede mens neem contact op met Marleen van der Heijden via email: plekvoortalent@scala-welzijn.nl.

%MCEPASTEBIN%

Jongerenactiviteiten

De jongerenwerkers hebben samen met de jongeren weer een aantal activiteiten georganiseerd in de maand februari. Bekijk de activiteiten in van het Jongerenwerk in ‘t Jop, ‘t Honk en Appletown hier