Scala Natuur Wandelen weer van start

Op woensdag 20 mei start er een wandelgroep! Lijkt het jou leuk om samen te wandelen en gezellig een praatje te maken? Geef je dan op!

Dit kan door te bellen naar buurtsportcoach Willem de Roo op 06-502 96 520 of door een e-mail te versturen naar wderoo@scala-welzijn.nl.

Normaal werd er wekelijks gewandeld op een vast tijdstip. Vanwege de coronamaatregelen starten we op aangepaste tijden. Tijdens de wandelactiviteit worden de richtlijnen van het RIVM strikt nageleefd. Alle deelnemers krijgen na opgave meer informatie over de aanvangstijden en voorschriften zodat er op een verantwoorde manier samen bewogen kan worden!

Opbouwwerkers zetten Rebusactie op

De opbouwwerkers Harry Rook en Andre Ponger van Stichting Scala lanceerden donderdag 16 april 2020 in het Haerenkwartier te Oosterwolde en in Appelscha een rebus-actie. Vanaf deze week is de actie ook uitgezet in de dorpen Ravenswoud, Fochteloo en Makkinga. Daarin roepen de opbouwwerkers op te bellen met de Welzijnslijn (0516 – 567220) om de oplossing van de rebus door te geven. Tijdens het telefoongesprek kan tevens ieder even een praatje maken en wanneer daar behoefte aan is en kan er door de Welzijnslijn regelmatig even teruggebeld worden.

‘‘We denken dan aan alleenstaande ouderen die door het coronavirus thuis zitten en van sociale contacten zijn verstoken. De telefoon is in deze actie een belangrijk actiemiddel’’, zegt opbouwwerker Harry Rook.

De nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in Nederland hebben effect als iedereen zich eraan houdt. Onderdeel van de maatregelen is dat kwetsbare mensen – vooral ouderen en mensen met verminderde weerstand – gezelschappen moeten mijden. In het algemeen, zo stelt de Rijksoverheid, wordt iedereen verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Dit betekent dat vooral ouderen een extra risico lopen in een isolement terecht te komen. Daarom roepen wij iedereen op: “ Bel de oplossing van de rebus en met name die mensen die gebaat zijn bij een telefoon gesprekje “, aldus opbouwwerkers Harry Rook en Andre Ponger. De rebus-actie richt zich niet alleen op alleenstaande ouderen maar op iedereen die zijn of haar verhaal even kwijt wil.

“ Eenzaamheid kunnen wij niet alleen oplossen. Daar hebben we iedereen in de dorpen en wijken bij nodig. Als we met elkaar samenwerken, is de kans van slagen veel groter. En daar wordt iedereen beter van. En, echt, een doodgewoon praatje kan al wonderen doen. Met een klein gebaar kun je een leven veranderen’’, vertelt Harry.

De oplossing voor de Rebusactie kunt u nog doorbellen vóór 29 mei 2020 door te bellen naar 0516 – 56 72 20 van maandag t/m vrijdag tussen 10:00uur – 13:00uur. Voor iedereen die een goede oplossing doorgeeft is er een fleurige attentie, die de opbouwwerkers persoonlijk bij u langs brengen, uiteraard met inachtneming van de 1,5m regel. Inmiddels zijn de eerste 20 attenties in Appelscha en Oosterwolde uitgereikt aan de zeer aangenaam verraste bewoners.

8 mei Scala niet bereikbaar

In verband met reparatiewerkzaamheden is Scala op vrijdag 8 mei niet bereikbaar.

Peuterspeelgroepen gaan weer open

Op 21 april gaf premier Rutte een persconferentie over de coronamaatregelen voor de komende tijd. Er is bekend gemaakt dat de basisscholen en de kinderopvang weer open gaan. Het kabinet volgt daarmee het advies op van het OMT: Outbreak Management Team. Jonge kinderen ontwikkelen bijna nooit ernstige symptomen als ze het coronavirus oplopen en verwacht wordt dat ze het virus ook nauwelijks verspreiden. Het advies over dat de basisscholen en de kinderopvang weer open gaan geldt ook voor de Peuterspeelgroepen.

Alle Peuterspeelgroepen zijn vanaf maandag 11 mei 2020 weer geopend.

Wij informeren ouders over hoe dit er precies uit gaat zien op de peuterspeelgroeplocatie van uw peuter .

Omgaan met de buren tijdens corona

Door de maatregelen rondom het coronavirus ontstaat, naast mooie ideeën om elkaar te helpen, soms ook meer irritatie. De buurkinderen maken iets meer lawaai doordat ze de hele dag thuis zijn of de muziek van de buurman die thuis aan het sporten is, staat te hard. We hebben hier een aantal tips om hiermee om te gaan:

  • Bespreek uw irritatie met de buren en wacht niet tot de bom barst
  • Het beste kunt u in gesprek gaan met de buren wanneer uw irritatie iets is verminderd, zodat u niet in alle emoties aanbelt bij de buren
  • Blijf rustig en vertel wat de situatie met u doet en wat de gevolgen zijn voor u
  • Luister naar elkaar, zo ontstaat hopelijk begrip voor de situatie
  • Kom samen tot mogelijke oplossingen
  • Zorg ook voor kleine aanpassingen in uw eigen huishouden: doe bijvoorbeeld de deuren zachtjes dicht of trek sloffen aan in huis.
  • Wil je meer tips? Kijk dan op problemenmetjeburen.nl


Hulp nodig?

Door de maatregelen komen de buurtbemiddelaars niet op huisbezoek, maar we kunnen toch telefonisch of per e-mail met u meedenken! U kunt contact opnemen met Mareille Smit , Coördinator buurtbemiddeling via telefoonnummer: 06 – 54 35 08 55 of per e-mail buurtbemiddeling@scala-welzijn.nl.

Buurtsport Ooststellingwerf laat bewoners Talant bewegen

Op maandagmiddag 20 april stond bij de bewoners van Talant in Oosterwolde in het teken van bewegen. De twee buurtsportcoaches Willem de Roo en Anne-Marie Heidstra en CIOS-stagiaire Jornt Visser hebben op een zonnige maandagmiddag een beweegles op muziek gegeven. De beweegles werd gegeven op het plein bij de Vrijheidshof.
De bewoners konden mee doen vanaf het balkon en een enkeling stond met gepaste afstand ook op het plein beneden. ‘‘Het was een geslaagde middag waarbij het plezier in bewegen voorop stond’’ zegt Anne-Marie Heidstra. ‘‘De bewoners hebben zichtbaar genoten en we hopen op deze manier de mensen in deze tijd toch in beweging te houden’’. Vanwege het succes van deze les komt er nog een vervolg door meerdere lessen op deze manier te geven. Buurtsport is in overleg met andere verzorgingshuizen om daar ook lessen te geven. Volwassenen en ouderen die online actief zijn konden ook al de beweeglessen voor ouderen van Anne-Marie volgen via het YouTube kanaal: Buurtsport Ooststellingwerf.