Online Budgetcursus

Weten wat je besteedt? Volg nu de budgetcursus. Vorig jaar ging een enthousiaste groep al aan de slag met informatie, tips van de cursusleidsters en het uitwisselen van nuttige tips en bespaartips. Dit jaar organiseren we weer een budgetcursus, maar wel online.

De cursus, gaat over het overzicht krijgen én houden over uw geld. Voorbeelden hiervan zijn de administratie ordenen, uitkomen met uw maandelijks budget en gebruik maken van kortingen en regelingen. Online worden allerlei onderwerpen besproken die hiermee te maken hebben. “Naast een stukje theorie  komen ook heel praktische zaken aan de orde, zoals creatief met restjes, de moestuin, boodschappenlijstjes en de weekplanner.” Aldus Thamar Mollema, één van de medecursusleidsters.

De ONLINE budgetcursus is gratis voor alle inwoners van Ooststellingwerf. De cursus is op woensdag 4, 11, 18 en 25 november en 2 december van 19.30 tot 21.30.
De organisatie ligt in handen van het Gebiedsteam Ooststellingwerf en stichting Scala.

U kunt zich opgeven voor de cursus bij Scala, via 0516 – 567 220 of via: administratie@scala-welzijn.nl. Als u twijfelt of vragen heeft kunt u hier ook terecht.

Geannuleerde activiteiten

In verband met de maatregelen die getroffen zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn de volgende activiteiten geannuleerd:

Ouders en kinderen
Ouder en Kind ochtend op vrijdag

Sport
Fietstheorielessen gaan niet door, praktijkfietsen buiten gaan wel door
Volwassenen in Beweging
Gezond Natuur Wandelen
Zwemvierdaagse
Inloop gezondheid beweegmiddag
Jeu de boules in de dorpen
Stabiliteitstraining Langedijke (22 oktober, waarschijnlijk start in januari)
Ouderengroepen fitnessparkjes Donkerbroek en Haulerwijk
Avondvierdaagse Oosterwolde
Gezonde leefstijl Interventie
Wandelgroep Nationale Diabetes Challenge Appelscha
Beweegcafé Haulerwijk

Heeft u vragen neem dan contact op met uw contactpersoon bij Scala of bel: 0516 56 72 20.

Stem op de Flierefluit

Vanaf 5 oktober is het mogelijk om te stemmen op de Speel-o-theek de Flierefluit in de Rabo-App. De Flierefluit is deelnemer van Rabo ClubSupport 2020! Met RaboClubSupport biedt de Rabobank kennis, hun netwerk en financiële ondersteuning aan clubs en verenigingen.
Hoe meer stemmen hoe beter, want hierdoor kunnen de vrijwilligers van de Flierefluit weer nieuw speelgoed van kopen.
Heb jij een betaalrekening bij Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland?
Dan kun je vanaf vandaag stemmen op de Flierefluit. Als lid bepaal jij namelijk wie een financiële ondersteuning ontvangt. Kortom: jouw stem is geld waard!
Vanaf 5 tot 25 oktober kun jij jouw stem uitbrengen door in te loggen in de app of op de website en via “Zelf regelen” en vervolgens “Mijn Lidmaatschap” kun je klikken op Rabo ClubSupport. Je kunt ons vinden bij de deelnemers onder de naam StichtingScala.

Speelotheek de Flierefluit is onderdeel van stichting Scala. Hier kunnen kinderen, ouders, opa’s &oma’s, scholen of anderen speelgoed lenen. De speeltoheek is gevestigd in de Bredeschool te Haulerwijk.

Speelotheek de Flierefluit beperkt open oktober en november 2020

De speelotheek is in oktober open op:

donderdag 1 oktober

donderdag 8 oktober

donderdag 22 oktober

In november is de speelotheek geopend op

donderdag 5 november

donderdag 12 november en

donderdag 19 november

Wij zijn op dit moment dringend op zoek naar een vrijwilliger voor de speelotheek. Lijkt dit u wat? Neem dan contact op met Dominique of Marleen van Plek voor Talent via 0516 567 220

Fitnessplein Langedijke geopend

Langedijke – Dinsdag 29 september werd het fitnessplein in Langedijke officieel geopend, maar al eerder werden de acht toestellen in gebruik genomen. En hoe. ’s Ochtends om 8.00 uur doen de eerste bewoners er al rek- en strekoefeningen en na negenen in de avond krijgen de fitnessapparaten vaak pas rust. Een schot in de roos.

Het was dorpsbewoner Grietje ten Hoor die iets meer dan een jaar geleden met het idee voor fitnessapparaten in het dorp kwam. Al snel werden meerdere bewoners geïnformeerd over het idee en toen ging het snel. Plaatselijk Belang werd op de hoogte gesteld, vond het een goed plan, een afgevaardigde nam plaats in de commissie Gezond Ouder Worden. Zo heet de groep enthousiastelingen die het project sindsdien in goede banen leidt.

Foto: Rens Hooyenga

Jantien Slootheer, ook één van de commissieleden, legt uit hoe de groep vanaf toen te werk ging. ‘We wilden het met z’n allen doen. Daarom is, naast het Plaatselijk Belang, ook Scala erbij betrokken. En de Vrouwen van Nu, Wij Vrouwen genaamd, niet te vergeten.’ De groep maakte aanspraak op het Fonds Ooststellingwerf. ‘Ik heb er veel van geleerd’, benadrukt Slootheer. ‘Niet alleen van het proces, maar ook van het pitchen. We kregen tijdens de ideeënrondes bij de gemeente slechts drie minuten om je verhaal zo duidelijk mogelijk over te brengen tot de zoemer gaat. Wat heb ik vaak in de woonkamer geoefend met iemand die met een stopwatch de tijd bijhield.’ Niet voor niks: ze versierden met z’n allen maar liefst 20.000 euro bij de jury.

Succes

De coronacrisis maakte het nog spannend: de fitnesstoestellen waren namelijk in bestelling bij een Spaanse fabrikant toen het land in lockdown ging, terwijl het fondsgeld binnen een jaar besteed moest worden. Opgelucht haalde Gezond Ouder Worden adem toen het achttal zo ineens in Langedijke werd afgeleverd. Sinds een aantal weken staan ze op hun plek en mogen de popelende dorpsbewoners er gebruik van maken. ‘Het is nu al een succes te noemen’, zegt Slootheer. Twee groepen van in totaal twintig personen meldden zich aan om op de toestellen te bewegen, terwijl ze ook vrij te gebruiken zijn.

Buurtsporter

Waarom het zo aantrekkelijk is om in een groep te doen? De commissie sloot namelijk kort met Scala dat buurtsporter Daniël Elzinga lessen geeft aan de groepen. Lessen van elk vijfenveertig minuten, met een warming up in de pannakooi. Sporten in de buitenlucht. ‘Wat wil je nog meer?’ En twee stagiaires lopen met de buurtsporter mee om het kunstje af te kijken. Na enkele maanden van lessen, volgen zij hem op als instructeurs. Daarnaast worden er enkele buurtbewoners opgeleid als instructeur zodat het sporten onder begeleiding in stand gehouden kan worden. ‘Het plan is om naast de twee vaste groepen nog twee groepen te laten starten’, beschrijft Jantien Slootheer. ‘In de aankomende dorpskrant staat een oproep, zodat iedereen zich kan aanmelden’, verklapt ze. En tussendoor wordt er in het sporthokje koffie gedronken. ‘Hoort er ook bij.’ Dat Langedijke momenteel wat last heeft van de spieren moge duidelijk zijn. ‘Het is even wennen.’

Valpreventie

Op het plein staan infoborden met onder meer instructies en de ondergrond is zacht. En daar blijft het niet bij: Langedijke organiseert voor geïnteresseerden in het buurthuis een bijeenkomst over valpreventie, wat extra spieren genereren kan geen kwaad. De naam van de commissie is niet voor niets Gezond Oud Worden. ‘We zien in Langedijke vooral ouderen. Daarom heeft onze wijkagent inmiddels aangeboden om een lezing te geven, genaamd ‘Gezond oud worden in huis’ en ook komt oud-huisarts Hoekstra van Appelscha praten over gezondheid.’ Oftewel: aan alles is gedacht.