Peuterpret verhuisd

Hoera..we zijn verhuisd.
Althans niet heel Scala, maar onze peuterspeelgroep Peuterpret (locatie in Donkerbroek)..De afgelopen tijd is er hard gewerkt om de nieuwe locatie op te leveren. Dat heeft geresulteerd in een mooie nieuwe locatie aan de Schoolstraat 15 in Donkerbroek..We zitten net als hiervoor in hetzelfde pand als basisschool de Twirrewyn. Basisschool de Twirrewyn ook gefeliciteerd met jullie mooie nieuwe locatie! Kinderen uit Donkerbroek gaan hier een mooie tijd beleven!

Welzijnslijn weer bereikbaar

📌Onze Welzijnslijn is weer bereikbaar! Je kunt ons van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur via 0516 – 567 220 bellen als je je ergens zorgen over maakt of gewoon voor een praatje. 📞

Fitnessplein Langedijke geopend

Langedijke – Dinsdag 29 september werd het fitnessplein in Langedijke officieel geopend, maar al eerder werden de acht toestellen in gebruik genomen. En hoe. ’s Ochtends om 8.00 uur doen de eerste bewoners er al rek- en strekoefeningen en na negenen in de avond krijgen de fitnessapparaten vaak pas rust. Een schot in de roos.

Het was dorpsbewoner Grietje ten Hoor die iets meer dan een jaar geleden met het idee voor fitnessapparaten in het dorp kwam. Al snel werden meerdere bewoners geïnformeerd over het idee en toen ging het snel. Plaatselijk Belang werd op de hoogte gesteld, vond het een goed plan, een afgevaardigde nam plaats in de commissie Gezond Ouder Worden. Zo heet de groep enthousiastelingen die het project sindsdien in goede banen leidt.

Foto: Rens Hooyenga

Jantien Slootheer, ook één van de commissieleden, legt uit hoe de groep vanaf toen te werk ging. ‘We wilden het met z’n allen doen. Daarom is, naast het Plaatselijk Belang, ook Scala erbij betrokken. En de Vrouwen van Nu, Wij Vrouwen genaamd, niet te vergeten.’ De groep maakte aanspraak op het Fonds Ooststellingwerf. ‘Ik heb er veel van geleerd’, benadrukt Slootheer. ‘Niet alleen van het proces, maar ook van het pitchen. We kregen tijdens de ideeënrondes bij de gemeente slechts drie minuten om je verhaal zo duidelijk mogelijk over te brengen tot de zoemer gaat. Wat heb ik vaak in de woonkamer geoefend met iemand die met een stopwatch de tijd bijhield.’ Niet voor niks: ze versierden met z’n allen maar liefst 20.000 euro bij de jury.

Succes

De coronacrisis maakte het nog spannend: de fitnesstoestellen waren namelijk in bestelling bij een Spaanse fabrikant toen het land in lockdown ging, terwijl het fondsgeld binnen een jaar besteed moest worden. Opgelucht haalde Gezond Ouder Worden adem toen het achttal zo ineens in Langedijke werd afgeleverd. Sinds een aantal weken staan ze op hun plek en mogen de popelende dorpsbewoners er gebruik van maken. ‘Het is nu al een succes te noemen’, zegt Slootheer. Twee groepen van in totaal twintig personen meldden zich aan om op de toestellen te bewegen, terwijl ze ook vrij te gebruiken zijn.

Buurtsporter

Waarom het zo aantrekkelijk is om in een groep te doen? De commissie sloot namelijk kort met Scala dat buurtsporter Daniël Elzinga lessen geeft aan de groepen. Lessen van elk vijfenveertig minuten, met een warming up in de pannakooi. Sporten in de buitenlucht. ‘Wat wil je nog meer?’ En twee stagiaires lopen met de buurtsporter mee om het kunstje af te kijken. Na enkele maanden van lessen, volgen zij hem op als instructeurs. Daarnaast worden er enkele buurtbewoners opgeleid als instructeur zodat het sporten onder begeleiding in stand gehouden kan worden. ‘Het plan is om naast de twee vaste groepen nog twee groepen te laten starten’, beschrijft Jantien Slootheer. ‘In de aankomende dorpskrant staat een oproep, zodat iedereen zich kan aanmelden’, verklapt ze. En tussendoor wordt er in het sporthokje koffie gedronken. ‘Hoort er ook bij.’ Dat Langedijke momenteel wat last heeft van de spieren moge duidelijk zijn. ‘Het is even wennen.’

Valpreventie

Op het plein staan infoborden met onder meer instructies en de ondergrond is zacht. En daar blijft het niet bij: Langedijke organiseert voor geïnteresseerden in het buurthuis een bijeenkomst over valpreventie, wat extra spieren genereren kan geen kwaad. De naam van de commissie is niet voor niets Gezond Oud Worden. ‘We zien in Langedijke vooral ouderen. Daarom heeft onze wijkagent inmiddels aangeboden om een lezing te geven, genaamd ‘Gezond oud worden in huis’ en ook komt oud-huisarts Hoekstra van Appelscha praten over gezondheid.’ Oftewel: aan alles is gedacht.