GGD Fryslân opent tijdelijke pop-up locatie voor vaccinatie corona in Oosterwolde

GGD Fryslân opent op verschillende plekken tijdelijke pop-up locaties. Op deze tijdelijke locaties kunt u zonder afspraak langskomen voor een prik tegen het coronavirus. Ook bent u van harte welkom als u nog vragen heeft over het coronavirus en het vaccin. Onze arts beantwoordt graag uw vragen. Op vrijdag 5, 12 en 19 november staat er een pop-up Oosterwolde. U bent welkom tussen 13:00 – 20:00 uur bij Scala Welzijn, aan de Moskampweg 3.

Afspraak maken is niet nodig

Om voor een prik bij een pop-up locatie in aanmerking te komen, is een afspraak maken niet nodig. U kunt gewoon langskomen op het tijdstip dat u past. Neem een identiteitsbewijs en een mondkapje mee. Er wordt geprikt met het vaccin BioNTech/Pfizer. De vaccinatie is gratis. Na de vaccinatie wordt meteen een afspraak voor de tweede prik gemaakt.

  Meer informatie       

Kijk op www.ggdfryslan.nl/popup voor meer informatie over de locaties en bijbehorende openingstijden. Op de vaste vaccinatielocaties in Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Drachten blijft het ook mogelijk om zonder afspraak een prik te halen.    

Werving vrijwilligers voor AutoMaatje gestart

De gemeente Ooststellingwerf en stichting Scala starten vandaag met ANWB AutoMaatje. Dit deden zij met een feestelijke ondertekening van het contract en het aansnijden van de taart.

ANWB AutoMaatje is een voor Ooststellingwerf nieuwe aanpak, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten vervoeren. Hiervoor ontvangen zij van de passagier een kleine kilometervergoeding. Het gaat om ritten naar bijvoorbeeld de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin of naar een uitje. Maatje wordt met een hoofdletter M geschreven, omdat de sociale contacten, voor zowel deelnemer als de chauffeurs minstens zo belangrijk zijn als het vervoer.  

Wethouder Esther Verhagen hoopt dat de gemeente met ANWB AutoMaatje inwoners kan helpen om beter deel te nemen aan de maatschappij. “Met elkaar willen we mensen zo lang mogelijk mobiel houden en deel laten nemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. ANWB AutoMaatje is door buurtgenoten, voor minder mobiele buurtgenoten.”

Coördinator van AutoMaatje is Basimeh Fokkema van stichting Scala: “Alleen samen met de vrijwilligers kunnen we dit project tot een succes maken. We hebben al drie chauffeurs, waar we ontzettend blij mee zijn. Daarbij zoeken we extra vrijwilligers, zodat we straks genoeg mensen hebben om aan de hopelijk grote vraag naar ritten te voldoen.”

Een chauffeur van AutoMaatje helpt inwoners om vaker onderweg te zijn en meer onder de mensen te komen. Een praatje en contact met de deelnemer maakt de rit plezierig voor beide partijen. AutoMaatje houdt rekening met de mogelijkheden en beschikbaarheid van de chauffeurs. Naast chauffeurs, zijn ook vrijwillige planners van harte welkom. Dit zijn vrijwilligers die het leuk vinden om de aanvragen aan te nemen en de ritten te plannen.

Hester Plomp, directeur bestuurder van stichting Scala, vindt AutoMaatje een waardevolle  aanvulling voor onze inwoners, naast DRIVE (Dagelijks Rijden Inwoners Voor Elkaar) en naast de vervoersinitiatieven van inwoners zelf in de dorpen. Met deze initiatieven werken we graag samen.  Half november wordt de eerste feestelijke rit van ANWB AutoMaatje verwacht, daar kijken we naar uit!

Vrijwilliger of deelnemer worden?
Inwoners van Ooststellingwerf die meer willen weten of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf kunnen contact opnemen met Basimeh Fokkema (stichting Scala) via 06 – 520 11 433 of automaatje@scala-welzijn.nl

 

Houten kisten vol groenten en fruit voor kinderen op de peuterspeelgroepen en kinderopvang uit Ooststellingwerf

Oosterwolde – Deze week zijn er op alle kinderdagverblijven en peuterspeelgroepen in de gemeente Ooststellingwerf volle kisten bezorgd door Rotary Healthy Kids Ooststellingwerf met daarin groenten en fruit.

Rosita Woltjer, pedagogisch medewerker: ‘‘Dit is een superleuke actie. Kinderen leren hoe groente en fruit er uit ziet als het heel is, maar ook hoe het eruit ziet wanneer we het doormidden snijden. Ze maken kennis met diverse smaken die niet alle kinderen thuis ervaren. We praten erover met de kinderen. Wat kennen we al en wat is nieuw, zo leren ze ook nieuwe woorden zoals zoet, zuur, zacht, hard. Het is ook gezellig met elkaar om groenten en fruit samen te eten.’’

Met het uitdelen wil Rotary Healthy Kids kinderen stimuleren om groenten en fruit te eten. Naast de fruitkisten zijn er ook waterdispensers aangeboden, om het water drinken te stimuleren.
Op de basisscholen, peuterspeelgroepen en kinderopvang worden ook beweeglessen door buurtsportcoaches van Scala aangeboden. Daar blijft het niet bij, want zo gaan er binnenkort ook kookworkshops plaatsvinden op de basisscholen waarbij kinderen op een speelse manier leren over voeding en de duurzame voedselketen. Daarnaast kunnen scholen interventies kiezen op het gebied van voeding, beweging en gezondheid.

Ate Buiteveld van Rotaryclub Oosterwolde: het doel van Rotary Helathy Kids is om de kinderen (op een speelse wijze)  en hun directe omgeving kennis te laten maken met een gezonde leefstijl.

De houten kisten, die door de Kisten Koning zijn gemaakt, worden ieder kwartaal aangevuld met fruit van Woltinge groente- en fruitboer uit Appelscha.

Achtergrond Rotary Healthy Kids
Rotaryclub Oosterwolde heeft samen met stichting Scala Rotary Healthy Kids Ooststellingwerf geïnitieerd. Dit project wil jonge kinderen in Ooststellingwerf op een speelse manier leren hoe ze gezond kunnen leven en opgroeien.

Op zoek naar nieuwe medewerkers

Stichting Scala heeft weer nieuwe openstaande vacatures.

Met ingang van 1 januari 2022 zijn wij op zoek naar een opbouwwerker voor gemiddeld 24 uur per week. Daarnaast zijn wij z.s.m. op zoek naar een maatschappelijk werker voor gemiddeld 20-28 uur per week. 

Ben of ken jij iemand die geïnteresseerd is in een van deze functies? Bekijk de vacatures dan snel op onze vacaturepagina en reageer vóór 8 november op de vacature van opbouwwerker en vóór 22 november op de vacature van maatschappelijk werker. 

Sportwebsite voor inwoners Ooststellingwerf

Inwoners van de gemeente Ooststellingwerf kunnen vanaf vandaag op één plek alle sport- en beweegaanbieders, sportaccomodaties en sportevenementen vinden. Vandaag is namelijk de website www.beweegplein.nl live gegaan.

Wethouder Esther Verhagen: “Ik ben blij met de website het beweegplein. Sporten en bewegen is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar het is ook een manier om elkaar te ontmoeten. Een groep van betrokken vrijwilligers hebben zich ingezet om deze website te realiseren, omdat ze merkten dat veel inwoners geen zicht hadden op het sport en beweeg aanbod in onze gemeente. Dankzij deze vrijwilligers is dit mooie idee nu werkelijkheid geworden.”

Apotheker Rogier Hilbers: “Als apotheker ben ik geneesmiddelenexpert en help mijn patiënten om het juiste geneesmiddel veilig te gebruiken. Een belangrijk aspect daarbij is het verminderen van het aantal geneesmiddelen en daarbij speelt preventie een belangrijke rol. Om dit te versterken in onze gemeente ben ik als vrijwilliger in de themagroep Inclusief Sporten en Bewegen gestapt. Uiteindelijk hebben we samen de prachtige website beweegplein.nl opgezet met een fantastisch team van bevlogen mensen!”

Winactie

Vanuit het Beweegplein is er ter promotie een wedstrijd uitgezet: Wie is de allerleukste sport- of beweegaanbieder in de gemeente?  Alle sport- en beweegaanbieders in Ooststellingwerf kunnen hieraan meedoen. Zij worden de komende weken hiervoor persoonlijk benaderd.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk alle sporten op www.beweegplein.nl.

Spokentocht door Young Leaders en MDT’ers succes in Appelscha

Appelscha – Jongeren konden afgelopen zaterdag meedoen aan de spokentocht. De organisatie lag in handen van Young Leaders en vier MDT jongeren die het traject MDT in perspectief volgen.
In totaal liepen 18 groepen de spokentocht door de bossen van Appelscha.

De groepen maakten een tocht langs killerclowns, zombies, geesten, een man met een kettingzaag, speciale geluiden dreunden door boxen en er waren lichten om het bos eng te verlichten.

Laura Brinkman, Young Leaders trainer en Jongerenwerker bij Scala: ,,We merkten dat de wens voor het organiseren van een spokentocht bij meerdere groepen jongeren er was en zo hebben we de groepen bij elkaar gebracht. De jongeren van Young Leaders en MDT kunnen terugkijken op een mooie spokentocht waarin organisatietalenten van jongeren in de breedste zin van het woord aan bod kwamen.’’

Emily (14), Young Leader: ‘‘Voor de zomer zijn we al bij elkaar gekomen om te beginnen met de voorbereidingen voor de spokentocht. Dit was vlak na de Young Leader-training. We gingen tijdens de woensdagavonden met elkaar overleggen: Hoe gaan we dit doen, hoe gaan we inkopen doen, hoe komen we aan vrijwilligers, hoe kunnen mensen zich aanmelden. Op de dag zelf gingen we de route doen met de vrijwilligers, om hen te vertellen waar ze moeten staan. Het was echt cool om dit te organiseren. We hebben veel steun van Laura en Jacky gehad. Door Young Leaders ontdek je of je goed kan organiseren, of je goed kunt samenwerken of welke andere kwaliteiten je hebt.’’

De Young Leaders en MDT’ers trommelden in totaal ruim 50 vrijwilligers op om de spokentocht te organiseren. Onder hen waren veel jongeren en ouders die verdeeld werden over 18 posten door de bossen van Appelscha. Ook waren er vrijwilligers die hielpen met schminken, met schmink van de Verkleedkoffer uit Oosterwolde. Om de Young Leaders en MDT’ers goed voorbereid de spoktentocht te laten organiseren kregen zij vooraf ook acteerlessen van een Scare-actor. Na afloop bood de Hildenberg een verdiend broodjes knakworst en chocomelk aan de jongeren.

 

Pedagogisch medewerkers Scala en Kidscasa ontvangen piramide certificaat

Oosterwolde – Woensdag 28 september kregen pedagogisch medewerkers van Stichting Scala en kinderdagverblijf de Vuurtoren hun Piramide certificaat. De pedagogisch medewerkers volgden ruim een jaar lang de training Piramide door Karin Brinksma, Piramidetrainer van Stichting Scala.

Piramide
Op alle peuterspeelgroepen in de gemeente Ooststellingwerf wordt met de Piramide-methode gewerkt. Het is een educatief concept voor jonge kinderen van 0-7 jaar. Het helpt pedagogisch medewerkers en leerkrachten om kinderen goed te begeleiden in hun ontwikkeling.
Piramide is een VVE-methode, waarbij voor peuters spel en spelen centraal staat. Alle ontwikkelingsgebieden van het jonge kind komen aan de hand van verschillende thema´s aan de orde tijdens deze training. Binnen Piramide is er sprake van een doorgaande lijn van kinderopvang en peuterspeelgroep naar de basisschool. De cursisten die hun certificaat kregen zijn werkzaam op kinderdagverblijf Kidscasa in Haulerwijk en peuterspeelgroepen in Oosterwolde, Appelscha, Elsloo en Makkinga. Voor de peuterspeelgroepen van stichting Scala nemen Bianca Adema, Nynke Bekkema-Jonkman, Alie Veenstra, Nesrien Rejab Amin en Jeanet Drost hun certificaat in ontvangst. Van Kinderdagverblijf de Vuurtoren in Haulerwijk van Kidscasa nemen Helga Ijntema en Tamara Dagevos hun certificaat in ontvangst. Allemaal gefeliciteerd!