SAR Nederland deelt 60 kerstpakketten uit in Oosterwolde

Oosterwolde – Bijna 60 huishoudens in de gemeente Ooststellingwerf hebben afgelopen zaterdag bij Stichting Scala in Oosterwolde een kerstpakket ontvangen via SAR Nederland.

,,Normaal zijn wij op zoek naar mensen die vermist zijn met een team en met onze uitrusting maar een paar weken geleden werd in een programma op tv vertelt dat er kinderen zonder eten naar school gaan, dat greep ons meteen. Toen hebben wij besloten om meteen iets te organiseren. We zijn toen groothandels en winkels afgegaan. Alle spullen en het eten willen we overhandigen aan minima,’’ Houwina Postma.

18-12-2021 Oosterwolde: SAR Nederland (Search and Rescue) deelt kerstpakketten uit bij De Kompaan, Scala Welzijn, in Oosterwolde. Fotograaf: Rens Hooyenga


In Oosterwolde kwam SAR Nederland aan met motoren en zij reden eerst diverse rondjes door Oosterwolde. ,,We hopen met deze actie ons steentje bij te dragen. We zijn ook dankbaar voor de winkelies in Oosterwolde die op de valreep ook hun steentje hebben bijgedragen ondanks deze coronatijd en stichting Scala die op korte termijn gezinnen wist op te trommelen’’, aldus Roel Wijbenga.

SAR Nederland
SAR Nederland bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting. ,,Wilt u SAR sponsoren? Dat kan. Uw gift komt voor honderd procent ten goede aan SAR Nederland. Bijdragen kunnen gedoneerd worden via de bankrekening van de SAR Nederland, rekeningnummer NL34 RABO 0349 8933 81. www.sarnederland.nl

Noot voor de redactie
Wilt u meer informatie over deze actie en SAR Nederland? Neem dan contact op met Roel Wijbenga en Houwina Postma 06 47 95 91 33 of via 06 57 09 71 39.

Werving vrijwilliger voor Dag!enDoen! gestart

Stichting Scala gaat in januari beginnen met Dag!enDoen!.

Dag!enDoen! is een digitale agenda voor ouderen, zodat men in een oogopslag kan zien wat er die dag of week te doen is in de regio. Dit gebeurt in de vorm van een zeer gebruiksvriendelijke App, waarbij de deelnemer, naast het uitkiezen van de activiteit, ook kan aangeven of er vervoer nodig is en of een activiteitenmaatje gewenst is. Voor deelnemers die niet over een mobieltje of een computer beschikken, kan een tablet in bruikleen worden gegeven waar de app Dag!enDoen! al op geïnstalleerd is.

Eenzaamheid is niet iets van deze tijd, maar is met name door Corona sterk toegenomen. Ook in Ooststellingwerf is, ondanks bestaande initiatieven zoals activiteitengidsjes of Huis-aan-Huisbladen, de kennis over het activiteitenaanbod bij een groep mensen minimaal. Er is voldoende aanbod, maar de informatie is gefragmenteerd en komt niet bij de mensen ‘aan’. Daarnaast zijn er drempels om deel te nemen aan de aangeboden activiteiten, zoals vervoer of gebrek aan gezelschap. Een dagelijks laagdrempelig en gecentraliseerd activiteitenoverzicht digitaal bij mensen ‘door de brievenbus schuiven’ lijkt de oplossing.

Coördinator van Dag!enDoen! is Basimeh Fokkema van stichting Scala: “Samen met vrijwilligers kunnen we dit project tot een succes maken. We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om mee te gaan naar een activiteit, de app uitleggen aan de ouderen of de deelnemers naar de activiteit willen brengen.’’

Bij alle functies draagt de vrijwilliger bij aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen en het weer deelnemen aan het sociale leven. Een praatje en contact met de deelnemer maakt het vrijwilligerswerk prettig voor beide partijen. Voor het uitleggen van de app is geen specifieke computerkennis nodig. Samen met Dag!enDoen! wordt gekeken naar de mogelijkheden en beschikbaarheid van de vrijwilligers.

Dag!enDoen zal in januari gelanceerd worden en gedurende de periode daarop steeds meer gevuld worden met activiteiten uit de verschillende dorpen.

Scala ontvangt opnieuw Kwaliteitslabel

Stichting Scala is voor de tweede keer gecertificeerd voor het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk. De audit is gedaan door een gecertificeerde auditor CIIO en deze heeft de rapportage met een positief advies naar Sociaal Werk Nederland aangeboden. In het rapport staat: ,,Stichting Scala is een hechte organisatie met een gedreven management en medewerkers die het cliëntperspectief centraal stellen en adequaat inspringen op nieuwe initiatieven.’’

Met het certificaat kan de welzijnsorganisatie van Ooststellingwerf stakeholders laten zien dat zij kwaliteit bieden op het gebied van vakmanschap, dienstverlening en organisatie en bestuur. Lex Staal, directeur van Sociaal Werk Nederland overhandigde digitaal het certificaat aan Hester Plomp, directeur bestuurder van Stichting Scala. Lex benoemde dat hij duidelijk in het rapport las dat de organisatie een kwaliteitsslag heeft gemaakt en een hoge score heeft behaald waarbij geen enkele norm negatief beoordeeld werd: ,,Het bereiken van dit meer dan positieve resultaat is te danken  aan het vakmanschap en enthousiasme van medewerkers en een bevlogen directeur met een duidelijke visie. Want alleen dan kun je een goede gesprekpartner zijn voor stakeholders en de gemeente,’’ aldus Lex Staal.

Toetsing
De stichting werd in november getoetst op het gebied van het vakmanschap van sociaal werkers, de effecten van hun dienstverlening en het organiserende en bestuurlijke vermogen van de organisatie. Zij kreeg op de 49 te behalen normen vier punten terug die deels positief waren en waar een plan van aanpak gemaakt voor moest worden. Alle normen van vakmanschap werden positief beoordeeld Lex zei daarover: ,,Dit zijn de extra’s die nog beter kunnen. Je moet als organisatie al een kwaliteitsslag gemaakt hebben om alleen deze punten nog aan te hoeven pakken. De basis is meer dan op orde, chapeau! .’’

Hester Plomp is onwijs trots op haar medewerkers: ,,Ik zie ook ten opzichte van twee jaar geleden dat medewerkers goed kunnen benoemen wat de kosten en baten zijn van hun werk. We noemen het ook wel: van onbewust naar bewust bekwaam en onze medewerkers zijn als bewust bekwaam beoordeeld. Zo kunnen medewerkers goed aangeven wat het belang van hun werk is, welke dilemma’s zij tegenkomen en welke keuzes zij waarom maken. Dat is belangrijk want welzijnswerk is van cruciaal belang voor onze inwoners.’’

Andere welzijnsorganisaties met dit label
Waar twee jaar geleden nog ruim veertig welzijnsorganisaties gecertificeerd waren, is dat aantal gestegen naar bijna 50. Er zijn in Friesland twee organisaties met het Kwaliteitslabel, Scala is daarbij de eerste die het certificaat voor de tweede keer mocht ontvangen.

Win een kerstpakket voor jou én je buurman of buurvrouw!

Buurtbemiddeling bestaat 25 jaar en wil dit samen vieren met een winactie waarbij buren een kerstpakket kunnen winnen. Buurtbemiddeling helpt bij onenigheid, problemen of ruzies tussen buren in Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland.

Heb jij een super leuke buurvrouw? Staat jou buurman altijd klaar om een handje te helpen? Of heb je juist een buur waar je graag wat meer contact mee zou hebben? Kijk op onze Facebookpagina, stichtingscala, en tag diegene onder het bericht van de buren-winactie! Like daarnaast het bericht en deel het bericht om meer kans te maken. En wie weet win jij én jou buurman of buurvrouw wel een super leuk kerstpakket. Als je geen Facebook hebt mag je ook een mail sturen naar communicatie@scala-welzijn.nl

Wil je meer weten over buurtbemiddeling of contact zoeken met een buurtbemiddelaar? Kijk dan op de website van Stichting Scala, www.scala-welzijn.nl.

Sint brengt cadeaus langs bij gezinnen met kleine beurs

86 zakken met daarin speelgoed stonden opgestapeld in de sportruimte bij stichting Scala. Ruim 150 kinderen in gemeente Ooststellingwerf werden voor Sinterklaasavond verrast door de hulpjes van Sinterklaas. Net als vorig jaar staken de Voedselbank, stichting Present, Humanitas, Scala en de gemeente Ooststellingwerf hun handen uit de mouwen en zo kon ook dit jaar een grote Sinterklaasactie organisatorisch én financieel goed geregeld worden. Speciaal dit jaar deed stichting Horse Out mee aan de Sinterklaasactie door een paardenrit te organiseren. De opbrengsten van deze rit zijn gedoneerd aan de Rotary, die dit bedrag weer symbolisch overdroeg aan Dominique Tacx van Scala, welke verantwoordelijk is voor de coördinatie van de Sinterklaasactie.


De bekende jutezakken met cadeaus werden ingepakt door stagiaires en deelnemers van het Scala sociaal activeringsproject ‘Iedereen in Beweging’.

De vrijwilligers van stichting Present, de Rotary en Humanitas bezorgden de cadeaus thuis bij de kinderen t/m 12 jaar, uit gezinnen met een minimuminkomen. Aan oudere broers, zussen en ouders werd ook gedacht. Zij kregen wat lekkers en zelfs een kadootje.
‘’Het is fijn dat we door donaties deze actie weer konden doen dit jaar. Hierdoor konden we een hoop kinderen blij maken’’, vertelt Dominique Tacx van Scala, coördinator Sinterklaasactie.

Naast bovengenoemde organisaties werd de actie mede mogelijk gemaakt door: stichting Horse out, Top1Toys Oosterwolde, de Rotaryclub Oosterwolde en Albert Heijn Oosterwolde. Zij deden een donatie, zorgden voor cadeautjes, pakten de cadeautjes in en/of gaven korting.