De maatschappelijke begeleiding nieuwkomers zoekt MAATJES in Ooststellingwerf

In de gemeente Ooststellingwerf voert Stichting Scala sinds twee jaar maatschappelijke begeleiding nieuwkomers uit. Zij helpen in het kader van de wet inburgering de nieuwkomers met hun participatie en integratie in de Nederlandse samenleving. 

De nieuwe Wet inburgering is op 1 januari 2022 in werking getreden. Het doel van deze wet is dat inburgeraars de Nederlandse taal op een hoger niveau leren spreken en dat er een betere verbinding komt tussen inburgering en werk. In Ooststellingwerf zijn er twee maatschappelijk begeleiders werkzaam, zij worden ondersteund door vrijwillige sleutelpersonen en vrijwilligers die als maatjes fungeren voor de gezinnen.

Op zoek naar maatjes
,,Maatjes voor nieuwkomers helpen bij het eigen maken van de taal en de Nederlandse cultuur en het bespreekbaar maken van de heersende normen en waarden. Daarnaast helpen zij bij het doornemen van de post, het bellen naar instanties en gaan ze mee naar belangrijke afspraken, bijvoorbeeld bij een dokter,’’ legt Maurice uit.
Vanwege de corona is het moeilijk om vrijwilligers te vinden, maar nu het voorjaar in zicht is en de maatregelen verder versoepelen, hoopt Scala dat meer mensen zich gaan melden voor dit project.
,,Naast dat je iemand helpt met de papieren en administratie ben je ook een luisterend oor. Een Maatje drinkt ook een kopje koffie en kan ook veel leren over andere culturen,’’ zegt Maurice Caron van Scala. In de praktijk zien we dat de vrijwilliger en de nieuwkomer een mooie, langdurige band opbouwen.
Jennifer(28) en Jaïro(33) wonen sinds acht maanden in Oosterwolde met hun dochter Melanie (8) en hun zoon Mattias (1,5). Jennifer en Jaïro gaan drie dagen in de week naar school om de Nederlandse taal te leren en om uiteindelijk hun inburgeringscertificaat te halen. Zij gaan naar school op het moment dat hun eigen kinderen naar basisschool en naar de opvang gaan.

De coronatijd is moeilijk voor Jennifer en Jaïro. Jaïro vertelt normaliter een erg actief persoon te zijn: “Ik zou graag willen werken en tegelijkertijd naar school willen gaan, alleen konden we een periode niet naar school. En om naast het inburgeringtraject fulltime te werken, is nog geen ruimte, maar ik wil dat wel graag.”

,,De scholen zijn langere tijd dicht geweest en de zwemlessen van onze dochter gingen niet door,’’ vult Jennifer aan. Jaïro zegt: ,,Het was erg frustrerend dat we onze eigen dochter niet goed konden helpen met de lessen, maar gelukkig kon zij naar de noodopvang die destijds was ingericht.’’

Ze konden ook bij bepaalde instanties niet naar binnen vanwege de maatregelen rondom thuiswerken, en dat is lastig omdat zij voor vragen via de telefoon de Nederlandse taal nog niet genoeg beheersen. Dankbaar zegt Jaïro: ,,Het is fijn dat Maurice regelmatig bij ons thuis komt om te helpen bij de papieren en belangrijke regelzaken, en dat hij ons kon bijstaan bij meerdere doktersafspraken.’’

Vrijwillig maatje worden
Jennifer en Jaïro zoeken een maatje die hen kan helpen bij het leren kennen van het dorp en het ontmoeten van meer mensen in de omgeving. Het oefenen van de Nederlandse taal is voor hen een belangrijke prioriteit. Op de vraag wat integratie betekent zegt Jaïro: ,,Naast het naar school gaan drie keer per week, weten wat Nederlanders eten (stamppot haha) en weten wanneer het Sinterklaas is, betekent integratie voor mij ook dat ik kan spreken met andere mensen en vrienden kan maken.’’

Wil jij ook een maatje worden? Dat kan. Stichting Scala is op zoek naar maatjes voor alleenstaanden, maar ook voor gezinnen zoals het gezin van Jennifer en Jaïro. Meld je aan via
info@scala-welzijn.nl of telefonisch via 0516 56 72 20. Een van onze medewerkers neemt dan contact met jou op.

OSW Zaalcup

Buurtsport organiseert de OSW Zaalcup
Wie gaat er vandoor met de Zaal-cup 2022?! Meld jouw team nu aan!

Kwalificatiewedstrijden

Locatie

Datum

Tijd – 12 t/m 15 jaar

Tijd – 16 t/m 27 jaar

Oosterwolde – Sporthal de Boekhorst

21-02

10.00 – 13.00 uur

14.00 – 17.00 uur

Haulerwijk – Sporthal de Bongerd

21-02

10.00 – 13.00 uur

14.00 – 17.00 uur

Appelscha – Steegdenhal

22-02

10.00 – 13.00 uur

14.00 – 17.00 uur

Oldeberkoop – MFA

22-02

10.00 – 13.00 uur

14.00 – 17.00 uur

Finale

Locatie

Datum

Tijd – 12 t/m 15 jaar

Tijd – 16 t/m 27 jaar

Oosterwolde – Sporthal de Boekhorst

24-02

11.00 – 13.30 uur

14.00 – 17.00 uur

Aanmelden?

  • Stuur een WhatsApp naar Buurtsportcoach Willem de Roo op 06-50296520
  • Geef je teamnaam
  • Teamleden  + leeftijden van je teamleden door.
  • Locatie waar je de kwalificatieronde meespeelt.
    Minimaal 6 spelers, max 8 spelers per team.
    Gemixte teams van jongens & meiden wordt aangemoedigd maar is niet verplicht.
    Aanmelden kan tot uiterlijk 18 februari 15.00uur.

Prijzen 

  • De OSW Zaalcup: voor beide leeftijdscategorieën is er 1 cup voor de winnaars.
  • De gouden schoen: beide leeftijdscategorieën is er 1 gouden schoen voor degene met de meeste doelpunten. Dit wordt gerekend over de kwalificatie + de finale!
  • De troostprijs: in beide leeftijdscategorieën is er een kleine troostprijs voor het team dat onderaan is geëindigd.

De spelregels

  1. Zaalschoenen en sportkleding zijn verplicht, scheenbeschermers worden aangeraden maar is niet verplicht.
  2. Elk team bestaat uit 1 keeper en 4 veldspelers + maximaal 3 wissels.
  3. Het maken van een sliding mag niet.
  4. Is de bal uit? Dan is de bal voor het andere team. Deze mogen de bal intrappen vanaf de plek dat de bal uitging.
  5. Gaat de bal achter? Dan is het óf een keeperbal of een cornerbal.
  6. Er mag doorlopend gewisseld worden, alleen als de bal uit is en het spel stilligt.
  7. De duur van de wedstrijd is afhankelijk van het aantal opgaven en teams.
  8. Er wordt sportief gespeeld en met respect met elkaar en de scheidsrechter omgegaan!

**Doe alleen mee als je ook bereid bent om in de finale te spelen!

Budgetcursus: WEET WAT JE BESTEEDT

De coronacrisis voelbaar in de portemonnee? Of hou je aan het einde van de maand steeds net niet genoeg geld over om rond te komen? Misschien is dit een goed moment om stil te staan bij jouw geldzaken. Van 23 maart tot 20 april is er een cursus “Weet wat je besteedt”. In deze cursus gaan de budgetadviseurs van de gemeente stap voor stap onderwerpen bij langs die jou kunnen helpen om meer grip te krijgen op je geld.

Tijdens de budgetcursus gaan we het onder andere hebben over:

  • Het ordenen van de thuisadministratie
  • Overzicht krijgen in inkomsten en uitgaven
  • Bespaartips
  • Welke regelingen zijn er in de gemeente Ooststellingwerf?
  • Wat je kunt doen bij een verandering in inkomen

De budgetcursus is gratis en voor alle inwoners van Ooststellingwerf en is bij stichting Scala, locatie de Kompaan aan de Moskampweg 3 in Oosterwolde. 
De organisatie ligt in handen van het Gebiedsteam Ooststellingwerf en stichting Scala Welzijn.
Je kunt je aanmelden voor deze cursus bij Scala,
via 0516 – 567 220 of per mail via administratie@scala-welzijn.nl. Dit kan tot woensdag 16 maart. Als je twijfelt of vragen hebt kun je hier ook terecht.