Sporten en bewegen met een beperking

Op maandag 21 maart lanceert Sport Fryslân de campagne ‘Je kunt meer dan je denkt’. Samen met alle Friese gemeenten wil Sport Fryslân Friezen laten zien dat iedereen kan sporten en bewegen. Vijf ambassadeurs zijn de boegbeelden van deze online campagne.

Met de campagne willen we zoveel mogelijk niet sporters enthousiasmeren om te gaan sporten en een eventuele drempel wegnemen. Iedereen kan sporten en bewegen. Je kunt meer dan je denkt! Ambassadeurs Milou Bosscher, Tristan Bangma, Magan Tahir, Bodi van den Braak en Benthe Veenstra zijn het voorbeeld voor alle Friezen. Zij vertellen hun inspirerende verhalen tijdens deze online campagne.

Wil jij ontdekken welke sport bij jou past, maar heb je wat extra hulp nodig? Geen probleem, wij helpen je graag op weg! Wist je dat er in Ooststellingwerf veel aanbod is voor aangepast sporten? Op unieksporten.nl vind je het sportaanbod en vind je de buurtsportcoach bij jou in de buurt waar je terecht kan met al jouw vragen. Ben je enthousiast geworden over een sport en wil je dit proberen? Schroom niet en meld je aan!

Tip: via unieksporten.nl/uitleen kan je gratis sporthulpmiddelen uitproberen.

Kunnen wij je helpen? Neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens: Jornt Visser, 06 46134641, jvisser@scala-welzijn.nl

AutoMaatje feestelijk van start

AutoMaatje, een vervoerservice met tijd voor een praatje. Vrijwillige chauffeurs rijden in hun eigen auto minder mobiele inwoners op verzoek naar hun plek van bestemming. Hierdoor krijgen minder mobiele inwoners een stuk van hun vrijheid terug.

Feestelijke opening
AutoMaatje Ooststellingwerf is een samenwerking tussen stichting Scala, gemeente Ooststellingwerf en ANWB. Op maandag 14 maart was de officiële start van AutoMaatje. Om 11:00uur reed wethouder Verhagen AutoMaatje symbolisch de gemeente binnen, met de AutoMaatje planner, Joke, als vertegenwoordiger van alle vrijwilligers. AutoMaatje werd welkom geheten door een erehaag van chauffeurs, deelnemers, Scala medewerkers en genodigden. Daarna was er nog even gelegenheid om kennis te maken met de aanwezige chauffeurs en gezellig bij te praten met elkaar.

Wethouder Verhagen: ,,Met AutoMaatje hebben we nu een project in de gemeente waarbij vrijwilligers gaan rijden voor buurtbewoners in Ooststellingwerf. Zo kunnen zij familie en vrienden blijven bezoeken of naar een activiteit gaan, maar het mooiste aan dit project is dat het vooral gaat om het gesprek in de auto. Door het contact gaan inwoners samen in gesprek over wat hen bezighoudt en neemt de eenzaamheid af.’’ Jildou de Raad, regiomanager maatschappelijke projecten van de ANWB in Noord Nederland: “De ANWB wil dat iedereen zorgeloos en met plezier onderweg kan, ook voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Inmiddels zijn we in 100 gemeenten actief met AutoMaatje. Samen met Scala, de gemeente en de vrijwilligers hopen we dat het een groot succes wordt.” Stichting Scala coördineert AutoMaatje Ooststellingwerf, werft deelnemers en vrijwilligers, ondersteunt de vrijwilligers en koppelt de aanvragen met de mogelijkheden van de chauffeurs.

Bel AutoMaatje, als vervoer een probleem wordt
Vanaf nu kunnen alle inwoners, die minder mobiel zijn en geen redelijk vervoersalternatief hebben, gebruik maken van AutoMaatje. Wie op familiebezoek wil, hulp nodig heeft bij dokters- of ziekenhuisbezoek of er met welk doel en om welke reden dan ook weer eens op uit wil: de vrijwilligers van ANWB AutoMaatje staan er klaar voor!

Hoe werkt het?
Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met 06-52011433. Dit kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur. Stichting Scala koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwillige chauffeurs en vertelt wat het gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger, op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt €0,30 cent per kilometer gerekend.

Vrijwilliger of deelnemer worden?
Inwoners van Ooststellingwerf die graag deelnemer of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf kunnen contact opnemen met Basimeh Fokkema 06 – 52011433 of mail naar automaatje@scala-welzijn.nl"> automaatje@scala-welzijn.nl. U kunt ook kijken op www.scala-welzijn.nl/vrijwilligers-automaatje

Hulp voor Oekraïne

Op dit moment verblijven er vluchtelingen uit Oekraïne in Hotel Appelscha. Bijna dagelijks komen er nieuwe mensen aan. Zij komen via het Fries coördinatiepunt in Heerenveen in Appelscha terecht. In het hotel worden de vluchtelingen goed verzorgd en komen ze tot rust. Gemeente Ooststellingwerf bekijkt met andere organisaties hoe ze het de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Wij bij stichting Scala helpen hierbij. Zo gaan we met vrijwilligers activiteiten voor hen organiseren. 

Tolken
Op dit moment is er behoefte aan tolken. Kent of bent u iemand die Oekraïens, Pools of Russisch spreekt en kan tolken? Dan kunt u mailen naar o ekraine@scala-welzijn.nl

We kijken en inventariseren samen met de gemeente wat voor hulp er nodig is en nemen dan contact op met u.

GEZOCHT: Boeken in het Russisch
Voor een aantal gevluchte mensen zijn we op dit moment op zoek naar (woorden)boeken. Heeft u toevallig Russische boeken liggen die u niet meer leest? Breng ze dan langs bij de Kompaan, Moskampweg 3-5 in Oosterwolde o.v.v. Boeken voor Oekraïne t.a.v. Bart Sjoerdstra. Bart is onze opbouwwerker en heeft contact met deze mensen.

Wij zoeken nieuwe medewerkers

Met ingang van 1 mei zoeken wij een leidinggevende voor diverse afdelingen die binnen het sociale domein vallen. Ben jij een betrokken leidinggevende met een hart in welzijn? Bekijk de vacature dan snel op onze vacaturepagina en solliciteer direct. 

Daarnaast zijn we met ingang van 1 mei ook op zoek naar een nieuwe pedagogisch medewerker voor een van onze peuterspeelgroepen binnen de gemeente Ooststellingwerf. Ben of ken jij iemand die kwalificeert als pedagogisch medewerker en ben je toe naar een nieuwe uitdaging? Bekijk de vacature dan op onze vacaturepagina en solliciteer direct!