Buurtsportcoaches leren kinderen fietsen

Deze week is het fietsweek bij Scala.  Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar kunnen deze week gratis fietslessen volgen op het parkeerterrein voor Laco Oosterwolde.
,,Voor kinderen die in Nederland zijn geboren is fietsen vanzelfsprekend, maar voor kinderen van nieuwkomers en vluchtelingen is dit niet zo,’’ vertelt Anne-Marie Heidstra, buurtsportcoach bij stichting Scala.
Afgelopen maandag werd de eerste fietsles gegeven door twee buurtsportcoaches en een vrijwilliger op het parkeerterrein van Laco. De fietsen werden mede mogelijk gemaakt door Rikus Kramer van Fietsenverhuur Kramer uit Appelscha. De eerste dag was een groot succes, vertelt Anne-Marie. ,,We hebben verschillende aspecten geoefend zoals balans en evenwicht, maar ook bochtjes maken en heel belangrijk; hoe er geremd moet worden. De kinderen pakken het erg snel op.’’
De negen kinderen fietsen stapvoets maar enthousiast één voor één slalommend langs de pionnen het parcours af. Eén van de kinderen is Yosif Hossin die samen met zijn vader en broertje lopend naar de les zijn gekomen(12): ,,Snelle bochtjes maken is nog wel een beetje moeilijk, mijn stuur gaat dan alle kanten op, maar ik wil het wel oefenen zodat ik straks ook naar school of naar mijn vriendjes kan fietsen.’’  De andere kinderen beamen dit.
Jornt, buurtsportcoach vertelt: ,,We hopen in de loop van de dagen een rondje door Oosterwolde te kunnen fietsen zodat ze straks zonder gevaar veilig alleen naar school kunnen fietsen.’’ Het is niet de eerste keer dat de buurtsportcoaches van Scala fietslessen geven, eerder waren er al fietslessen voor volwassen nieuwkomers en de doelgroep 65+.

Summerparty’s voor jongeren

De zomervakantie is begonnen en de jongerenwerkers van stichting Scala organiseren in de eerste twee weken van augustus activiteiten voor jongeren van 11 t/m 18 jaar in de gemeente Ooststellingwerf. Kom je ook?

Eerste week augustus
In de eerste week kun je gratis lasergamen. Op woensdag 3 augustus kun je van 14:00 – 16:00uur lasergamen in het Fochteloërveen in Ravenswoud.Op donderdag 4 augustus kun lasergamen van 14:00 – 16:00uur in het Koepelbos in Oldeberkoop. Op vrijdag 5 augustus kun je lasergamen in het Blauwe Bos in Haulerwijk.

Tweede week augustus
De tweede week staat er een stormbaan en een waterschuifbaan op het programma. Dit kun je op dinsdag 9 augustus van 14:00 – 16:00uur doen in Donkerbroek. Op woensdag 10 augustus staat de stormbaan in Langedijke van 14:00-16:00uur en op vrijdag 12 augustus staat de stormbaan en de zeepbaan in Makkinga, dit is ook van 14:00 – 16:00uur.

Walibi
Op zaterdag 13 augustus gaat er een Jongerenbus naar Walibi Holland. Voor deze activiteit wordt voor de bus+entree een eigen bijdrage gevraagd. Je dient je uiterlijk 31 juli hiervoor aan te melden.

Voor wie

De activiteiten zijn voor alle jongeren die wonen in de gemeente Ooststellingwerf. Je bent van harte welkom en breng al je vrienden, vriendinnen, broers/zussen, buurtgenoten, neven/nichten mee.

Inschrijven
Lijkt het jou leuk om mee te doen aan één van deze gratis activiteiten of wil je mee naar Walibi? Meld je dan aan bij de Jongerenwerkers via WhatsApp: 06 – 46 13 46 23. Meer specifieke informatie over locaties volgt na het aanmelden.

Superheldenfeest voor deelnemers Stapprogramma’s en VVE Thuis

Er klonk luid applaus toen de deelnemers van de Stapprogramma’s vrijdagmiddag 8 en 13 juli hun diploma in ontvangst namen. Na een periode van spelen en leren met de programma’s Instapje, Opstapje of Opstap was het voor de kinderen en ouders tijd voor een feestelijke afsluiting, een echt Superheldenfeest! De kinderen durfden op het “opstapje” te klimmen en straalden van trots bij de felicitaties. Het diplomafeest voor deelnemers uit gemeente Ooststellingwerf vond plaats in ‘De Kompaan’ aan de Moskampweg in Oosterwolde en voor deelnemers uit gemeente Zuidwest Friesland in de Schuttersheuvel in Sneek. 

Voorafgaand aan de diploma-uitreiking hebben de kinderen samen met hun vader of moeder deelgenomen aan een aantal activiteiten passend bij het Superhelden thema. Veel plezier was er tijdens de sport- en spelactiviteiten op het gras en binnen bij het knutselen van superhelden maken en bij het webspel waarbij de samenwerking tussen ouder en kind een cruciale rol speelde.

Sinds 1996 zijn de Stapprogramma’s, uitgevoerd door Stichting Scala, een feit in de gemeente Ooststellingwerf.
Opstapje
Opstapje is een tweejarige spel- en leerprogramma voor kinderen van 2-4 jaar waarbij ouders hun eigen kind, d.m.v. activiteiten, voorbereiden op de basisschool. Als voorloper op Opstapje kunnen kinderen vanaf 1 jaar deelnemen aan Instapje. ,,Door mee te doen met Opstap heeft mijn kind meer zelfvertrouwen gekregen en gaat het op school veel beter met hem,’’ vertelt een van de ouders.
Opstap
Opstap is het programma voor kleuters die door de activiteiten worden voorbereid op groep 3. Wekelijks krijgen de gezinnen bezoek van één van de Stapmedewerkers die hen bij het uitvoeren van het programma ondersteunt. De Stapprogramma’s bestaan uit werkmateriaal met daarin verhaaltjes, liedjes en oefeningen waarmee de ouders samen met hun kind aan de slag gaan.  ,,Door mee te doen met Opstapje is de band tussen mij en mijn kind veel beter geworden. Ik weet nu beter hoe ik met mijn kindje kan spelen en hoe ik het beste een boekje kan voorlezen’’.   

De kinderen zijn gebaat bij de individuele aandacht die ze thuis krijgen tijdens het werken aan Instapje, Opstapje en Opstap. Nynke de Jong, Stapmedewerker bij stichting Scala: ,,Ze voelen zij zich zekerder op de peuterspeelgroep of school, omdat bepaalde activiteiten thuis al aan bod zijn geweest. Hun woordenschat wordt vergroot en scholen geven aan te merken dat de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze zich langer kunnen concentreren.’’