Enthousiaste opbouwwerker gezocht!

Wij zijn z.s.m. op zoek naar een opbouwwerker voor gemiddeld 28 uur per week. Als opbouwwerker ga je samen met inwoners in noord Oosterwolde aan de slag met diverse onderwerpen. Als opbouwwerker verbind je, sluit je aan bij wat er leeft en krijg je verborgen talenten in de wijk naar boven. Je werkt samen met inwoners op basis van gelijkwaardigheid zodat de wijk een vitale plek wordt waar het voor iedereen fijn is om te wonen. 

Heb jij interesse in deze functie? Bekijk de vacature dan op onze vacaturepagina en solliciteer direct! 

Gratis budgetcursus voor inwoners Ooststellingwerf

Wil je meer inzicht in je geldzaken? Misschien omdat de vaste lasten omhoog zijn gegaan of je elke maand net niet genoeg geld hebt om rond te komen?

Doe mee met de gratis budgetcursus ‘Weet wat je besteedt’ van de gemeente Ooststellingwerf en stichting Scala Welzijn. In deze gratis cursus gaan de budgetadviseurs van de gemeente stap voor stap onderwerpen bij langs die jou kunnen helpen om meer grip te krijgen op je geld. Denk hierbij aan:

  • Het ordenen van de administratie
  • Overzicht krijgen in inkomsten en uitgaven
  • Van begroting naar budgetkeuzes
  • Bespaartips en regelingen voor minima in de gemeente
  • Wat je kunt doen bij een verandering in inkomen om betalingsproblemen te voorkomen

De cursus is op woensdag 2, 9, 16, 23 en 30 november van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan tot vrijdag 28 oktober 2022 door een mail te sturen naar administratie@scala-welzijn.nl  Vermeld in het onderwerp: opgave budgetcursus.

Moeite om naar Oosterwolde te komen vanuit één van de dorpen? Bespreek de mogelijkheden voor vervoer en vergoeding van de reiskosten telefonisch met de medewerker van Scala. Wanneer jij je per mail gaat aanmelden kun je dit ook via de mail aangeven. Onze medewerker neemt dan contact met jou op.

Gouden weken beweegchallenges afgerond

De afgelopen weken konden klassen van verschillende scholen in gemeente Ooststellingwerf tegen elkaar strijden tijdens de tweede editie van de gouden weken beweeg-challenges!
Dit is een digitaal evenement, georganiseerd door Stichting Scala’s Buurtsport Ooststellingwerf en het evenement is gericht op samenwerken. Willem de Roo, buurtsportcoach: ,,Het heeft als doel om de leerlingen in de klassen een gevoel van samenhorigheid te geven.’’

Samenwerken in de groepen
Na de zomervakantie moeten leerlingen altijd weer een beetje aan elkaar wennen. Er komen wat nieuwe leerlingen bij, er zijn wat leerlingen naar een andere klas, kortom: er is een hele nieuwe groepsdynamiek. Daarom wijdden scholen de eerste weken na de vakantie aan samenwerken en groepsvorming.

Drie weken lang challenges doen
Hierop inspelend heeft Buurtsport Ooststellingwerf een concept bedacht waarin scholen hieraan kunnen werken op een spannende en speelse manier:

Drie weken lang krijgen deelnemende klassen aan het begin van de week een uitdagende sportieve challenge te zien op het digibord. Er waren verschillende challenges voor de leeftijdscategorieën groep 3-4, 5/6 en 7/8. Te denken valt bijvoorbeeld aan het doorgeven van een foam- of tennisbal, niet via de handen maar via de voeten doorgeven en de bal dan uiteindelijk in een korf scoren.

Insturen via een app
De opdrachten worden eerst geoefend en daarna maakt de leerkracht er een filmpje van.
De klas deelt voor het einde van de week dit filmpje van hun beste uitvoering van de challenge met Buurtsport Ooststellingwerf. Vervolgens werden de punten beoordeeld en toegekend in de app zodat de deelnemende klassen iedere week konden volgen hoe hoog zij stonden in de ranglijst!

De beste klas wint
De scholen streden om mooie prijzen, met als absolute hoofdprijs een freerunning clinic door Eijer producties voor de hele school!  De winnaars in iedere categorie zijn geworden:

Groep 3/4
3e plek: OBS de Boekhorst groep 4
2e plek: OBS de Trede 3/4
1e plek: OBS de Stelling 3/4

Groep 5/6
3e plek: OBS de Boekhorst groep 6
2e plek: OBS de Twirrewn 6a
1e plek: OBS de Trede 5/6

Groep 7/8
3e plek: OBS de Toekan groep 8a
2e plek: OBS de Stelling 7/8
1e plek: OBS de Riemsloot groep 8

Stichting Scala feliciteert alle klassen en bedankt alle scholen voor hun inzet.

Dreumesen in Ooststellingwerf ontvangen BeweegStartTasjes tijdens consult

Vanaf deze week ontvangen ouders en hun dreumes(en) tijdens hun 14 maandenbezoek aan het consultatiebureau een BeweegStartTasje. De tasjes zitten vol beweegmogelijkheden om hiermee ouders te ondersteunen om het bewegen met hun kinderen te stimuleren. In totaal worden er naar schatting zo’n 250 tasjes uitgereikt dit schooljaar.

De beweegstarttasjes zijn een initiatief vanuit de werkgroep ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’, onderdeel van het Lokaal Sportakkoord. Deze werkgroep houdt zich in de gemeente Ooststellingwerf bezig met dat jonge kinderen in de leeftijd tot 6 jaar goed voorbereid worden op hun sport- en beweegvaardigheden. ,,Wanneer kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met bewegen, dan wordt het ook een gewoonte en het is bewezen dat kinderen er dan op latere leeftijd meer plezier aan het sporten beleven.’’, vertelt Marleen Reenders, leidinggevende Buurtsport in Ooststellingwerf.
Met de inhoud van de tasjes worden ouders op een speelse, laagdrempelige manier uitgedaagd om te bewegen samen met kinderen.  Zo zit er bellenblaas, een strandbal, pittenzakjes, stoepkrijt en een beweegdobbelsteen in de tasjes. Naast materialen zitten er ook twee boekjes in:

Beweegtips en beweegmogelijkheden
Bij de Beweegstarttasjes zit een handig broekzakformaat boekje vol met beweegtips voor kinderen van tot en met 4 jaar. En bij elke activiteit staat er bij voor welke leeftijd het geschikt is en hoe je de activiteit kunt uitvoeren.
Naast het handige meeneemboekje met de beweegtips bevat het tasje een pocketformaat met alle beweegmogelijkheden voor kinderen tot 6 jaar in de gemeente Ooststellingwerf.



Certificaat voor pedagogisch medewerkers Scala en FlexKidz

Woensdag 5 oktober kregen vier pedagogisch medewerkers van Stichting Scala en Flexkidz hun Piramide certificaat. Wethouder Esther Verhagen, van de gemeente Ooststellingwerf was aanwezig om de pedagogisch medewerkers persoonlijk te feliciteren. De wethouder benadrukte het belang om juist op jonge leeftijd de kinderen én hun ouders op de juiste manier te ondersteunen en begeleiden ter bevordering van de ontwikkeling van het jonge kind. Het is mooi dat er nu weer nieuwe medewerkers geschoold zijn die daarmee aan de slag kunnen.

Training in coronatijd
De pedagogisch medewerkers volgden ruim een jaar lang de training Piramide gegeven door Karin Brinksma, Piramidetrainer van Stichting Scala:  ‘‘Het was voor de cursisten bevorderlijk dat de training en de bijbehorende uitwisseling van de ervaringen vanaf maart weer fysiek konden plaatsvinden in de Kompaan.’’ aldus Karin Brinksma.

Spelenderwijs ontwikkelen
In de Piramide methode staat spelenderwijs ontdekken en leren centraal. Alle cursisten zijn daar op hun eigen groep mee aan de slag gegaan. Ze hebben ervaren hoe het is om kinderen uit te dagen door onder andere extra aandacht te hebben voor de materialen en inrichting van de ruimte. Een groep waar iedere keer weer iets nieuws te ontdekken is en nieuw spel gespeeld kan worden zorgde voor enthousiaste en betrokken dreumesen, peuters en kleuters! “Inspirerend en motiverend;” aldus de cursisten. 

Piramide
Piramide is een VVE-methode voor kinderen van 0-7 jaar. De methode helpt pedagogisch medewerkers om kinderen goed te begeleiden in hun ontwikkeling.
Alle ontwikkelingsgebieden van het jonge kind komen aan de hand van verschillende thema´s aan de orde tijdens deze training. Binnen Piramide is er sprake van een doorgaande lijn van kinderopvang en peuterspeelgroep naar de basisschool. De trainingen worden gesubsidieerd door de gemeente Ooststellingwerf. De cursisten die hun certificaat kregen zijn: Anita van den Bosch van der Weelde, werkzaam bij Flexkidz in Waskemeer, Marleen  van de Belt, werkzaam op de peuterspeelgroepen van Scala in Appelscha en Oosterwolde, Selma Doedens werkzaam als tutor van Scala op de Twirrewyn en Stapmedewerker Nynke de Jong van Scala.