OPROEP: Meld jouw held aan voor de Vrijwilligers Wall of Fame

In samenwerking met professioneel fotograaf Anne Westerhof en de twee lokale fotoclubs AFFCO en Harambe, gaan wij vanuit Plek voor Talent een bijzondere Wall of Fame van vrijwilligers maken. Waarom? Omdat vrijwilligers harstikke waardevol zijn voor onze samenleving, en dus ook voor de gemeente Ooststellingwerf. En wij willen deze groep én het vrijwilligerswerk graag in de spotlights zetten.

Afgelopen dinsdagavond zijn de fotoclubs samengekomen bij Scala in Oosterwolde voor een fotoworkshop onder leiding van fotografe Anne Westerhof en haar rechterhand Jan. Tijdens deze workshop hebben de fotoclubs (extra) kennis met elkaar gemaakt, elkaars proeffoto’s bekeken en dit gezamenlijk besproken waarbij er tips en trucs werden uitgedeeld door Anne en Jan.

En nu kan de Wall of Fame bijna los! Wat moet er dan nog gebeuren? Nou, we missen eigenlijk nog een heel belangrijk deel: de vrijwilligers! Dus ben of ken jij een gepassioneerde en trotse vrijwilliger? Dan zoeken we jou voor onze Vrijwilligers Wall of Fame.

Heb jij een waardevolle vrijwilliger in jouw organisatie? Meld die dan nu aan, dan maken we een afspraak voor een prachtige foto die de vrijwilliger in kwestie uiteraard ook zelf krijgt, naast het plekje op de Wall of Fame. Ben jij zelf één van deze helden? Neem dan contact op met je organisatie en vraag of zij jou willen aanmelden!

Stuur vóór 5 mei 2023 een mailtje naar plekvoortalent@scala-welzijn.nl"> plekvoortalent@scala-welzijn.nl en vermeld hierin de naam van de vrijwilliger, de organisatie en hoe we de vrijwilliger kunnen bereiken. In het najaar van 2023 wordt de (reizende) Wall of Fame gepresenteerd aan iedereen binnen de gemeente.

Samen fietsen op een Duofiets? Vraag een Duofietsmaatje!

Een paar maanden geleden plaatste Stichting Scala samen met de gemeente Ooststellingwerf en Kramer Fietsservice uit Appelscha de oproep voor fietsmaatjes voor de nieuwe elektrische duofiets. Maar liefst zes vrijwilligers meldden zich. Zij gaan fietstochten maken met inwoners van Ooststellingwerf die moeite hebben om zelf te fietsen. Wethouder Esther Verhagen is blij met de duofiets én de duofietsmaatjes. De wethouder maakte zelf ook een rondje op de fiets samen met duofietsmaatje Henk.

 “Het is super dat deze zes vrijwilligers nu duofietsmaatjes zijn. Zij bieden inwoners die minder mobiel zijn de mogelijkheid om toch lekker in de buitenlucht te bewegen. En bieden hen ook een stuk sociaal contact; tijdens de fietstocht is genoeg ruimte voor een gezellig praatje. Het werk dat ze gaan doen draagt bij aan de gezondheid van henzelf én de inwoner die meefietst. Het is een mooie bijdrage aan onze samenleving. Ik hoop dat veel inwoners gebruik gaan maken van deze elektrische duofiets en onze geweldige duofietsmaatjes”, aldus wethouder Verhagen.

Duofietsmaatjes aan het woord
Henk Kroezen uit Oosterwolde is duofietsmaatje. “Ik ga straks stoppen met werken, nadat ik 45 jaar gewerkt heb. Maar ik blijf wel graag bezig. Daarom heb ik me gemeld als vrijwilliger. Ik hou van fietsen en gezelligheid, dus dat moet goedkomen”. Jelke Jongsma uit Oosterwolde is ook duofietsmaatje. “Ik ben vrijwilliger geworden om lekker bezig te zijn. Ik houd van fietsen. Zelf heb ik ook een elektrische duofiets, waarmee ik samen met mijn vrouw fietstochten kan maken”. 

Fietsen met een fietsmaatje via Plek voor Talent
Leuk! Je kan een afspraak maken via de website van Kramer Fietsservice www.fietsverhuurappelscha.nl/duofiets. Plek voor Talent, onderdeel van Scala, koppelt je vervolgens aan een fietsmaatje. Je kan de duofiets ook los huren bij Fietsservice Kramer, als je samen met iemand anders wilt fietsen. Het huren van de duofiets kost € 10,- per rit. Of je nu met een fietsmaatje fietst of met iemand uit je eigen omgeving. Heb je vragen over de duofiets of de fietsmaatjes? Neem dan contact op met Plek voor Talent via telefoonnummer: 0516 56 72 20 of stuur een mail naar duofiets@scala-welzijn.nl"> duofiets@scala-welzijn.nl

Nieuw Fonds Tussen Wal en Schip

Op 11 april kondigde burgemeester Sandra Korthuis tijdens haar afscheid van haar ambt als waarnemend burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf een speciaal fonds aan met de naam ‘Tussen Wal en Schip’. Hier schenkt zij persoonlijk 25.000 euro aan, waarmee het fonds de eerste vijf jaar vooruit kan.


Tussen Wal en Schip
Het fonds heeft als doel om financiële ondersteuning te bieden aan de inwoners van de gemeente Ooststellingwerf bij schrijnende of onredelijke situaties die niet op een andere manier zijn op te lossen. ,,Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen die net buiten een inkomensgrens vallen, kinderen die zeer getalenteerd zijn en waarvoor een klein financieel duwtje in de rug een extra boost kan geven. Een ex-bijstandsmoeder die aan het werk is en waar de wasmachine stuk gaat,” vertelt Korthuis. Het Fonds ‘Tussen Wal en Schip’ wordt ondergebracht bij stichting Scala. Hiervoor ondertekenden Korthuis en Erik Giethoorn, directeur bestuurder van Scala, vorige maand de schenkingsovereenkomst.

Aanvraag indienen
Een aanvraag kan vanaf 12 april gedaan worden via de website van stichting Scala (www.scala-welzijn.nl/fondstussenwalenschip). Er is een commissie ingesteld die de aanvragen anoniem zal behandelen. Voorzitter van de commissie is voormalig wethouder Marian Jager. Sil van den Berg en Rensina van der Velde maken de commissie compleet. Vanuit Scala zal Annelies Bol, maatschappelijk werker, de aanvragen coördineren en korte lijnen houden met de commissieleden.

Doneren
Iedereen die naar aanleiding van het afscheid van Sandra Korthuis ‘een bijdrage voor een nader bekend te maken goed doel’ heeft gegeven, heeft daarmee een donatie gedaan aan het Fonds ‘Tussen Wal en Schip’. Ook andere donaties zijn welkom voor het fonds vertelt Giethoorn. ,,Iedereen kan een bijdrage leveren. En als iemand voor meerdere jaren wenst te doneren dan zijn wij uiteraard graag bereid om met de schenker een schenkingsovereenkomst af te sluiten.’’ Donaties zijn welkom op de bankrekening van Scala: NL66 RABO 0349 9731 21 onder vermelding van ‘Tussen Wal en Schip’.