Ooststellingwerf heeft twee welzijnscoaches

Vanaf oktober zijn er in de gemeente Ooststellingwerf twee welzijnscoaches actief. Inwoners kunnen bij hen terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, ontmoeting en (beweeg) activiteiten. De welzijnscoaches zullen zichzelf de komende periode voorstellen in de dorpen. Het streven is dat zij zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door aanwezig te zijn in een inloop. Inwoners kunnen rechtstreeks een afspraak maken met een welzijnscoach maar kunnen ook via de huisarts of bijvoorbeeld het gebiedsteam doorverwezen worden.

‘‘Als iemand belt met een vraag, dan maken we een afspraak. Voor inwoners kan het fijn zijn om hun verhaal te delen. Door een luisterend oor te bieden halen we de vraag naar boven en samen gaan we kijken waar behoefte naar is en wat helpend zou zijn’’, aldus Lisck-Marije Stel, welzijnscoach.
De welzijnscoach is op de hoogte van de sociale kaart, heeft een groot netwerk en kent activiteiten en initiatieven in de gemeente. Hierdoor zijn verbindingen snel gemaakt tussen mensen en mogelijkheden in de buurt, het dorp of de gemeente. ‘‘Het geven van informatie kan in sommige gevallen genoeg zijn, maar we denken ook mee in de vervolgstappen. We kunnen bijvoorbeeld ondersteunen in het verlagen van de drempel om ergens naar toe te gaan door samen met de inwoner het eerste contact te leggen’’ ,vertelt Lisck-Marije.

Versterken onderlinge verbondenheid
Welzijnscoaching wordt inmiddels in meerdere gemeentes in Nederland aangeboden en met succes. Het past in de actuele ontwikkelingen waarbij inwoners zoveel mogelijk hun eigen regie op het leven willen behouden en als het even ‘niet lukt’, na een gesprek met de welzijnscoach zelf weer verder kunnen. ‘‘Met de welzijnscoach zetten we in op samenredzaamheid. Als je niet zo lekker in je vel zit, je eenzaam voelt helpt een kopje koffie bij de buurvrouw of wandelen met dorpsgenoten vaak beter dan een bezoek aan de huisarts’’, zegt Erik Giethoorn directeur-bestuurder van stichting Scala. Aanvullend zegt hij: ‘‘We denken met de komst van de twee welzijnscoaches een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het versterken van de onderlinge verbondenheid. We zijn dan ook verheugd dat Scala als welzijnsorganisatie in deze gemeente deze dienstverlening mag invullen.’’

Kom in contact
Wilt u in contact komen met een welzijnscoach, dan kunt u bellen met het telefoonnummer:
06 – 54 35 09 20 of voor meer informatie via de website www.scala-welzijn.nl/welzijnscoach

Familiemarkt

Week van de opvoeding: Familiemarkt in de Kompaan

Op 6 oktober is er van 14:00-17:00uur een Familiemarkt in de Kompaan, aan de Moskampweg 3-5 in Oosterwolde. Ouders en medeopvoeders kunnen zich laten inspireren over de verschillende voorzieningen in de gemeente Ooststellingwerf op het gebied van opvoeden en de kinderen kunnen zich vermaken door de aangeboden activiteiten.

,,Het is de tweede keer dat Scala deze markt met andere partijen organiseert, na de vele positieve reacties van ouders en kinderen vorig jaar hebben wij voor de zomervakantie al de eerste stappen gezet voor de familiemarkt-editie van 2023”, vertelt Nynke de Jong, Stapmedewerker bij Scala.
De volgende partijen hebben aangegeven aanwezig te zijn tijdens de markt: Kunst & Coo, GGD, Bibliotheek, Opvoedingsondersteuning, Speel-o-theek, Baby Spa De 3 Provinciën, Humanitas, Jeugd Cultuur Fonds, Malu Dance Company, Ontwikkelingsstimulering, Jongerenwerkers, HomeStart, Scala jongerenwerk en Scala team Het Jonge Kind waaronder de peuterspeelgroepen en de ontwikkelingsstimuleringsprogramma’s vallen. Er zijn voor de kinderen ook verschillende activiteiten zo kun je een muur beklimmen, muziekinstrumenten uitproberen van Kunst en Coo en er zijn dansworkshops van Malu Dance Company.

Er is ook een aansluitend programma voor ouders met kinderen in de leeftijd vanaf 12 jaar (jongeren). Informatie hierover volgt nog via www.scala-welzijn.nl/familiemarkt